назад
21.11.18

Науково-практичний круглий стіл «Подолання домашнього насильства – сила у взаємодії»

круглий стіл20 листопада 2018 року в рамках Всесвітньої кампанії «16 днів проти насильства» у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбувся науково-практичний круглий стіл на тему «Подолання домашнього насильства – сила у взаємодії» за участі представників Регіонального центру з надання БВПД і Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Захід проведено з використанням кейс-технології. Ситуація кейсу побудована на реальних подіях. Експертами запропоновано варіанти розв’язання життєвої ситуації домашнього насильства з урахуванням змін, що відбулися нещодавно у чинному законодавстві.

На тему домашнього насильства дискутували представники Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, Головного управління Національної поліції у Черкаській області, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, громадських організацій та рухів «Україна без тортур», «Amnesty International», «Ла-Страда-Україна», «Черкаський правозахисний центр», «Ветерани війни захисники України», «Від серця до серця», а також практичні психологи.

До обговорення запропоновано питання новел Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», практики щодо винесення термінових заборонних та обмежувальних приписів, а також програм та засобів впливу на кривдників, про які не зазначено в самому Законі.

Наголошено про відповідальність, яка існує за Законом, водночас зазначено, що Порядок винесення термінових заборонних приписів наразі знаходиться на погодженні в Міністерстві, та очікується створення в Україні Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства.

Підсумками заходу стали пропозиції учасників щодо вироблення тактики стратегії протидії насильству в сім’ї.

круглий стіл 2