назад

Навчальна практика студентів перестає бути нецікавим обов’язком

 

35769669 923380514501359 7234809222553141248 nКльово бути студентом.

Круто мати бажання навчатися чогось нового не лише під час лекцій, а у вільний час.

А ще краще отримати можливість здобути нові знання, навички та вміння занурившися у середовище справжніх професіоналів своєї справи.

       Впродовж останніх трьох тижнів, в рамках Договору про співробітництво між Запорізьким національним університетом та Регіональним центром, у РЦ проходили навчальну практику студенти третього курсу вищого навчального закладу. Хлопці та дівчата були не просто практикантами, а справжніми помічниками та колегами.

       У кожному відділі багато цікавої роботи, будь-то відділи організації надання безоплатної вторинної правової допомоги чи забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів, відділи організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу або моніторингу діяльності місцевих центрів у Запорізькій області тощо. Аби майбутнім правникам було цікаво проходити практику у відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації у Запорізькій області , начальнику відділу Олені Качурі довелося постаратися та вигадати завдання.2

       Яна Мала та Юлія Різник підготували презентацію з важливого питання працевлаштування неповнолітніх, адже наразі літні канікули і багато хто з дітлахів приймуть рішення підзаробити. Для декого — це можливість утвердитися, відчути себе дорослішим, довести батькам, одноліткам і навіть самому собі здатність бути самостійним. Для інших — це єдина можливість заробити кишенькові гроші, придбати бажані речі, забезпечити певну самостійність від дорослих. А дехто йде працювати для того, щоб допомогти своїй родині, внести кошти в загальний сімейний бюджет.

       За даними Державного комітету зі статистики, дитяча праця в Україні досить розповсюджена. З 11 тис. дітей віком від 5 до 15 років, які проживають у нашій державі, до економічної діяльності залучено майже 4тис. дітей. 46 % з них працюють у сільському господарстві, 26 % задіяно в торгівлі, 19 % — у сфері послуг. При цьому, як стверджують соціологи, серед 12-річних дітей відсоток працюючих навіть більший, ніж серед 15-річних. Така картина характерна не лише для нашої держави. За даними досліджень Міжнародної організації праці, у світі в економічній діяльності задіяно майже 250 млн дітей, з них щонайменше 165 млн тих, які не досягли 14 років.

       5Питання молодіжного кредитування житла було ретельно вивчено Ольгою Кривкою та Богданом Масловським, які підготували інформаційний роздатковий матеріал з цікавою та необхідною інформацією. Важливість житлових програм для молоді засвідчують результати соціологічного опитування, яке було зроблене молодіжним комітетом U-Report (проект Дитячого фонду ЮНЕСКО): для 73 відсотків опитаних питання забезпечення житлом є актуальним.

       Згідно основних показників 37,6 тисяч сімей отримали допомоги для придбання житла, побудовано 2,3 млн кв метрів житла, було залучено 8,5 млрд гривень інвестицій для реалізації програм Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Щодо Запоріжжя – у першому півріччі 2018 року пільгові довгострокові кредити за міською Програмою “Цільова програма забезпечення житлом молоді міста Запоріжжя” отримали 12 родин.7

       Василь Малімон та Сергій Михайлов розробили лекційний матеріал та презентацію з питання працевлаштування за кордоном. Зазначене питання є досить актуальним адже робота за кордоном обіцяє непоганий заробіток, проте має низку нюансів, які непогано б знати перед відправленням “за моря”. Як свідчать дані Всеукраїнської Асоціації з міжнародного працевлаштування за останні роки за кордон виїхало понад 5 мільйонів українців. Ці трудові мігранти перераховують в Україну значні суми коштів: з 2011 по 2016 роки кількість перерахованих коштів становить близько 40 мільярдів доларів. І це лише через офіційні канали Нацбанку України.

       Напревеликий жаль під працевлаштуванням за кордоном може бути замасковано страшний злочин – торгівлю людьми. Торгівля людьми – це злочин, жертвами якого можуть виявитися чоловіки, жінки, діти, як з метою примусової праці, так і сексуальної експлуатації. За даними Міжнародної організації праці, 21 мільйон людей у всьому світі є жертвами примусової праці. Будь хто може потрапити до рук торговців людьми як в своїх країнах, так і за кордоном. При цьому страждають всі країни, будь то країна походження, транзиту або призначення. За період з 1991 року по 2016 рік в Україні за даними Міжнародної організації з міграції (МОМ) від торгівлі людьми постраждало понад 120 000 українців.

     3  Також майбутні правники прийняли участь у святкуванні Міжнародного Дня захисту дітей та у Фестивалі сім’ї та у прийомі осіб, що відбувають покарання, які не пов’язані з позбавленням волі, у філії Держвіної установи “Центр пробації” в Запорізькій області4

       6






       

       Щиро сподіваємося, що знання, які отримали студенти під час проходження навчальної практики, були корисними, а навички обов’язково згодяться у майбутньому.