назад

Навчальний семінар із прав людини для працівників юридичних служб області

На виконання заходів Програми правової освіти та надання правової допомоги населенню Волинської області на 2019 – 2023 роки, розробленої Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області спільно з Головним територіальним управлінням юстиції у Волинській області, 12 вересня 2019 року, заступник начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру Ірина Кушпетюк взяла участь у проведенні навчального семінару з прав людини для працівників юридичних служб області. Захід відбувся на базі Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки.

На початку семінару з вітальним словом до присутніх звернулася головний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Волинській області Інна Малашевська, яка наголосила на важливості його проведення, оскільки то – ще одна можливість обмінятись досвідом та актуальною правовою інформацією.

Фахівець Регіонального центру Ірина Кушпетюк акцентувала увагу працівників юридичних служб на основних напрямках роботи Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД, бюро правової допомоги й на порядку отримання первинної та вторинної правової допомоги.

Також проінформувала про функціонування дистанційних та мобільних (виїзних) консультаційних пунктів із юридичних питань, роботу яких забезпечують фахівці системи БПД Волині, здійснюючи виїзди у віддалені села, селища, об’єднані територіальні громади, про призначення, у разі необхідності, адвоката, послуги якого оплачує держава.

Разом із тим, розповіла присутнім про реалізацію в Україні загалом та на Волині зокрема інформаційних кампаній «Відповідальне батьківство» та «Чесна платіжка» загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», а також про інформаційну платформу правових консультацій «WikiLegalAid», що функціонує за принципом відомої «Wikipedia» та поповнюється правовими консультаціями.

Юрисконсульт Волинської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Матвіїшин під час семінару розглянув актуальні питання трудового законодавства.
Про стан додержання та захист прав і свобод людини і громадянина в Україні за 2018 рік доповіла регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Любов Сітовська.На завершення заходу серед працівників юридичних служб області було розповсюджено інформаційні матеріали про систему безоплатної правової допомоги із контактними даними найближчого місцевого центру з надання БВПД, флаєри ««WikiLegalAid» та буклети з циклу проекту «Я МАЮ ПРАВО!» – «Відповідальне батьківство» та «Чесна платіжка».