назад

Навчання – крок до успішного виконання службових обов’язків

63463463«Служити і захищати» – головне гасло патрульних поліцейських. Так, сьогодення диктує те, що ефективна служба в правоохоронних органів на благо суспільства вимагає досконалих знань законодавчої бази України. На жаль, через стрімку реформацію законодавства, деякі громадяни, поліцейські, адвокати і правозахисники мають проблеми в правозастосуванні певних нормативних положень.

         Так, з 18 по 20 червня 2018 року працівники Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвокат адвокатського бюро «Валько, Інашвілі та партнери» Віталій Валько, разом із колегами з Управління по забезпеченню прав людини Національної поліції в Запорізькій області та представниками Благодійного фонду «Сто відсотків життя. Запоріжжя» провели лекції щодо особливостей затримання осіб в порядку адміністративного і кримінального процесуального законодавства та роз’яснили деякі правові моменти участі у програмі замісної підтримувальної терапії (ЗПТ).

        345345345 Важливо зазначити, що затримання, як в порядку Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) так і в порядку Кримінального процесуального кодексу України (КПК України), є тимчасовим заходом примусу, який застосовується уповноваженою особою у відповідності до законних підстав. Тому поліцейський або інша уповноважена особа не має право «придумувати» або «перевищувати свої повноваження» під час затримання особи.

         Затримання відповідно до вимог КПК України можливо класифікувати на декілька видів:

  1. На підставі ухвали слідчого судді, суду про дозвіл на затримання з метою приводу (ст. 187-191 КПУ України); 
  2. Без ухвали слідчого судді, суду (ст. 207, 208 КПК України).

         Затримання відповідно до вимог ст. 260 КУпАП також можливо поділити на декілька видів:

  1. З метою припинення адміністративного проступку, коли вичерпано інші заходи впливу; 
  2. Встановлення особи; 
  3. Складання протоколу про адміністративне правопорушення у разі неможливості складання його на місті вчинення правопорушення, якщо складання протоколу є обов’язковим; 
  4. Своєчасного і правильного розгляду справ та виконання постанов по справах про адміністративні правопорушення;
  5. Інші випадки відповідно до вимог ст. 260 КУпАП.6346346346

         Важливим під час затримання є інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про затримання особи в порядку КУпАП та КПК України відповідно до Постанови КМУ від 28 грудня 2011 року №1363.

         Так, Постанова КМУ від 28 грудня 2011 року №1363 зазначає, що суб’єкт подання інформації, після фактичного затримання особи, негайно повідомляє за допомогою телефонного, факсимільного зв’язку на єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги (0-800-213-103 Контактний центр системи надання безоплатної правової допомоги) та інші телефонні номери, електронні пошти або через комплексну інформаційно-аналітичну систему забезпечення надання безоплатної правової допомоги відповідному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

         Тому навчання поліцейських, як представників держави, є важливим моментом в ефективній роботі, яке дає розуміння чинного законодавства та створює фундаментальні засад для правозастосування законодавчих вимог з урахуванням прав і основоположних свобод людини і громадянина.

     Нагадуємо, що Ви або Ваші близькі можете звернутися за правовим захистом до Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: