назад

Навчання службовців особливостям надання безоплатної правової допомоги

1У приміщенні Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій вподовж 8-11 квітня фахівці Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області взяли участь у тематичних семінарах щодо висвітлення різних аспектів діяльності системи надання безоплатної правової допомоги.

2

У рамках тематичного семінару «Сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства та їх взаємодія з органами виконавчої влади» 8-9 квітня для працівників обласної державної адміністрації, райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад та рад об᾽єднаних територіальних громад відбулася лекція «Надання безоплатної правової допомоги. Правопросвітництво».

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук акцентував увагу на системі безоплатної правової допомоги як дієвому механізмі захисту конституційних прав громадян, розповів про основні етапи розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні з моменту прийняття в 2011 році Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

3

Він пояснив, що безоплатна вторинна правова допомога обмежена законодавством, тому первинну правову допомогу, тобто консультації та роз’яснення з правових питань можуть отримати всі громадяни України, особи без громадянства та іноземці, які перебувають на території України на законних підставах. А вторинна правова допомога, це складання документів процесуального характеру, представництво в суді, захист, передбачене лише для певного кола осіб. Володимир Ковальчук ознайомив із правопросвітницьким проектом «Я МАЮ ПРАВО» та поширив інформаційні матеріали.

4

Головний спеціаліст відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Наталія Шотурма разом з регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області Людмилою Непийводою 11 квітня провели тематичний короткостроковий семінар на тему «Забезпечення доступу до публічної інформації. Оприлюденення публічної інформації у формі відкритих даних».

5

Фахівці ознайомили з актуальними питаннями забезпечення доступу до публічної інформації в органах влади. Шотурма Наталія наголосила на основних перевагах Закону України «Про доступ до публічної інформації», а саме: можливість подати запит на отримання інформації у будь-якій довільній формі як поштою, так і факсом, а також електронною поштою або шляхом заповнення відповідної форми на веб-сайтах офіційних сайтів розпорядників інформації; суттєве зменшення терміну надання відповіді на запит — до 5 робочих днів у порівнянні з 10 робочими днями за старим законом; впровадження обов’язку розпорядника оприлюднювати на офіційних веб-сайтах значний масив інформації про свою діяльність. Саме зручність оприлюднення інформації на офіційних сайтах організацій є очевидною: оперативність, мультимедійні матеріали, необмеженість у кількості даних, легкість розміщення та редагування і головне – доступ для громади в будь-який час. Дуже валивим у правопросвітництькій роботі громади та вивчення можливостей захисту прав громадян є співпраця зі системою безоплатної правової допомоги на місцях. Через поширення правової інформації у підрубриках сайтів органів влади«безоплатна правова допомога» допоможе комунікації громадян в розрізі ознайомлення про способи захисту їх прав.

6


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно