назад
10.09.19

Навчаємо думати нестандартно неповнолітніх суб’єктів пробації

Кожного дня ми стикаємось з вибором і якщо простий вибір ми робимо не напружуючись, то над складним мучимось, часом закликаючи на допомогу друзів. У дітей  не завжди вистачає життєвого досвіту щоб мислити чітко та раціонально.

Щоб допомогти дитині навчитися мислити критично, минулого тижня на базі Золотоніського місцевого центру проведено тренінг «Думай нестандартно» з неповнолітнім, що перебуває на обліку в органі пробації в присутності його законного представника.

Тренінг провели інспектор пробації Юлія Фролова та працівник Золотоніського місцевого центру Тетяна Жалобна, яка стала волонтером пробації та у новому статусі долучилась до проведення соціально-виховної роботи з засудженим.

Метою заняття було сформувати у засудженого уявлення щодо наслідків помилкового мислення та розвинути навички критичного мислення.

Учасника ознайомили з притчею про старого майстра Капелюшника і його різнокольоровими капелюхами, які й досі живуть серед людей і дозволяють себе одягати тим, хто прагне навчитися чогось нового. Тренери застосували метод британського науковця Едварда де Боно «паралельне мислення», в основі якого – ідея паралельного мислення, за якого різні точки зору і підходи не стикаються, а співіснують. На конкретному прикладі неповнолітньому було запропоновано розглянути проблему з різних боків, побачити в ній і погані, і хороші миті.

Після завершення, учасник і тренери разом дійшли висновку, що кожна складна ситуація нас навчає терпінню, співчуттю, дисципліні, відповідальності, вчить нас не зневірятися, вміти за себе постояти.

Тепер неповнолітній суб’єкт пробації знає, що будь-яку подію потрібно розглядати з різних боків і тільки тоді можна взяти з неї користь та життєвий урок.

Учаснику заходу та його представникові було повідомлено про порядок отримання БВПД у місцевому центрі та надано тематичні буклети  системи БПД  та  проекту Міністерства юстиції «Я маю право!»: «Твої права – твій надійний захист. Правові орієнтири для кожної дитини», «Відповідальне батьківство», «Поїхати з дитиною за кордон – легко!», «Як протидіяти домашньому насильству?» та «Не переплачуйте за тепло та гарячу воду».