назад
18.12.18

Навчаємо граючись: у Сумах відбулася презентація навчально-розважальної гри «Важниця Правова»

 

SuR 181218 60«Важниця правова» – таку назву має настільна навчально-розважальна гра, яку розробили експерти громадської організації «ЕкспертиЗА Реформ». Ця гра дає корисні підказки з українського законодавства, що можуть допомогти у різних життєвих ситуаціях. У жовтні цього року розробники презентували її в Харкові, зігравши зі співробітниками центрів безоплатної вторинної правової допомоги. А 18 грудня презентація відбулася в м. Суми за участі працівників системи БПД регіону й фахівців Управління освіти і науки Сумської міської ради.

Презентація відбулася на базі Сумського місцевого центру з надання БВПД.

SuR 181218 68Розробники зазначили, що гра спрямована на підвищення рівня правової освіти та дарує корисні правові знання. Вона містить більше 200 питань з таких галузей права як конституційне, адміністративне, цивільне, сімейне, трудове і навіть кримінальне. Гра дозволяє опрацювати близько 50 життєвих ситуацій, зорієнтуватись у яких допоможуть правові знання. Ігрові завдання дають поради, як діяти у разі, приміром, якщо вас затопили сусіди, зупинила поліція, ви придбали неякісний товар чи хочете допомогти своїй бабусі оформити пенсію. Ознайомлює гра і зі змістом правничих професій. Різні за характером та рівнем складності завдання будуть цікаві і дорослим, і підліткам. Гра розрахована на старший шкільний вік («чотирнадцять плюс»). З метою збереження саме освітньої функції цієї гри у комплекті передбачена спеціальна брошура з правильними відповідями на кожне питання.

 

SuR 181218 63«Враховуючи, що проведення роботи з правової освіти населення в системі органів юстиції сьогодні здійснюють центри безоплатної правової допомоги, ми впевнені, що така гра стане у нагоді підчас проведення правоосвітніх заходів. Сподіваємось, що «Важниця Правова» не лише урізноманітнить форми правової освіти, а й покаже, які з правових питань є найбільш цікавими й корисними школярам й студентам у повсякденному житті», – зазначив Голова Координаційної ради громадської організації «ЕкспертиЗА Реформ», доктор юридичних наук Юрій Георгієвський.

 

SuR 181218 62Після ознайомлення з правилами гри, учасники, розділившись на команди, мали змогу безпосередньо ознайомитися з нею.

 

SuR 181218 65

SuR 181218 66«Беззаперечно, така гра буде цікавою для школярів Сумщини, дозволить їм краще освоїти знання з правознавства, знайти відповіді на актуальні питання, що трапляються в повсякденному житті. Маємо ідею організувати турнір серед учнів шкіл. Упевнені, це їх зацікавить», – поділилися враженнями методист з правознавства Інформаційно-методичного центру Управління освіти і науки Сумської міської ради Вікторія Тодосійчук.

 

SuR 181218 64Слід зазначити, що апробацію гри «Важниця Правова» вже здійснили фахівці Охтирського місцевого центру з надання БВПД, представники якої були присутні на її презентації в м. Харків.

 

SuR 181218 70Зокрема, у межах Тижня права було охоплено правопросвітництвом всі 10-і класи міста Охтирки. Юристи центру Марина Лапоног та Василь Бойко презентували учням навчально-розважальну гру «Важниця Правова».

 

SuR 181218 71

SuR 181218 73 SuR 181218 72

Продовженням ознайомлення школярів з грою став конкурс «Краща презентація юридичної професії «Юрист очима дітей», участь у якому 14 грудня взяли учні 10-х класів ЗОШ № 2, 4, 8, 11 та Охтирської гімназії. Учасники команд «Данко», «Аргумент», «Куркулі», «Весела хвиля», «Невгамовні правники» презентували постановочні судові засідання, сценки, розіграні за допомогою жестів і міміки, творчо підійшли до виконання поставлений завдань.

SuR 181218 76Усі учасники дотрималися регламенту у виступах, у період між підготовкою команд до презентування професііі юрист директор Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара Козир зіграла з іншими учасниками у гру «Важниця Правова».

 

SuR 181218 74По закінченню виступів команд почесні члени журі, серед яких представник відділу освіти Охтирської міської ради Наталія Ковпак, фахівець ОМПЦО-МАН Галина Альжинська, спеціаліст відділу культури і туризму, молоді та спорту Охтирськоі РДА Ніна Шаталова та журналіст Сергій Яковенко, визначили переможців. 1 місце зайняла ЗОШ №2, усі інші учасники отримали грамоти та призи. Із представленими роботами учнів можна ознайомитися на сторінці Охтирського місцевого центру з надання БВПД за посиланням: https://www.facebook.com/ohtmcnbvpd/

 

SuR 181218 75

У межах угоди про співпрацю з Херсонською областю правники системи БВПД успішно розпочали Проект «Важниця правова» з Тижня права. Правопросвітницькі заходи з її використанням провели 13 бюро правової допомоги, які є структурними підрозділами Голопристанського, Каховського та Херсонського МЦ з надання БВПД. На думку наших колег із Скадовського та Нижньосірогозького бюро правової допомоги, «гра дуже цікава, навіть для дорослих. Дуже багато корисної інформації. Неабиякий акторський талант продемонстрували учні за допомогою жестів, показуючи одну із юридичних професій завдання «Загадки Феміди». Проведення гри, під час якої діти згуртовуються, спілкуються, перевіряють засвоєння своїх теоретичних знань права, і надалі буде продовжено у всіх школах районів».

«Дякуємо розробникам за таку цікаву навчальну гру та за її презентацію серед працівників системи БПД Сумщини. Упевнені, вона неабияк допоможе у просвітницькій роботі наших фахівців, сприятиме підвищенню рівня правової освіти учнівської молоді», – підсумувала директор Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

SuR 181218 69

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

 

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

 

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

 

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

 

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

 

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

 

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.