назад

Навчаємо вчителів правовій грамотності

SuR 190109 012018 рік ознаменувався низкою змін в українському законодавстві, а також новаціями в системі безоплатної правової допомоги. Розібратися в правовому полі людям, які не мають юридичної освіти, доволі складно. Саме тому правопросвітництво набуває все більшої актуальності, і потребують його громадяни різного віку, професій, соціального статусу і т. п. Тож, з метою ознайомлення педагогічних працівників Сумщини з їхніми правами, можливістю їх захищати, скориставшись системою безоплатної правової допомоги, слухачів Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти 8 січня інформувала на тематичній зустрічі фахівець Регіонального центру Наталія Поставська. Корисну та необхідну правову інформацію отримали більше 200 осіб, серед яких викладачі історії та суспільних дисциплін, вчителі хімії, початкових класів, трудового навчання, фізичної культури, бібліотекарі, вихователі-методисти дошкільних навчальних закладів, вихователі ДНЗ, педагоги-організатори, логопеди, практичні психологи.

Співпраця системи БПД Сумщини з освітянами області у межах підписаних договорів та Меморандуму розпочалася з 2016 року. Це, у свою чергу, відкрило чимало можливостей для широкомасштабної правопросвітницької діяльності як для учнівської молоді, так і педагогів.

SuR 190109 02Черговий захід розпочався з ознайомлення з джерелами отримання правової інформації: за телефоном 0 800 213 103 можна проконсультуватися з правових питань; завітати до найближчого місцевого центру з надання БВПД або бюро правової допомоги (на Сумщині 4 місцевих центрів: Конотопський, Охтирський, Сумський, Шосткинський та 14 бюро правової допомоги); скористатися мобільною точкою доступу або через скайп-зв’язок. Усього тільки у 2018 році фахівцями системи БПД Сумщини здійснено 801 виїзди мобільних консультаційних пунктів, де надано консультації для 2877 осіб, у тому числі адресну правову допомогу отримали 254 жителів Сумщини. Через дистанційні пункти доступу юристами проконсультовано 2854 особи.

SuR 190109 03Окремо акцентовано увагу на довідково-інформаційній платформі правових консультацій (www.wiki.legalaid.gov.ua), що запрацювала у відкритому доступі з грудня 2018 року. Кожен користувач цим інтернет-ресурсом може ознайомитися із правовими консультаціями з різних галузей права з посиланням на нормативні акти, зразками процесуальних документів, прикладами судових рішень.

Пізнавальною стала для педагогічних працівників й інформація про податкову знижку на навчання. Присутніх ознайомлено, що включає це поняття, хто має право на податкову знижку, які документи необхідно зібрати, щоб отримати таку знижку. Зокрема, Мін’юстом розроблено Закон № 2477-VІІІ, що надає право отримати податкову знижку для батьків, які оплачують навчання дітей у закладах дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти.

SuR 190109 04Дізналися педагогічні працівники про види правової допомоги, що можна отримати в Регіональному та місцевих центрах та їхніх структурних підрозділах – бюро правової допомоги; який порядок звернень для отримання первинної та вторинної правової допомоги; які категорії громадян можуть скористатися вторинною правовою допомогою. На Сумщині у 18 точках доступу (місцеві центри та бюро правової допомоги), крім можливості отримання первинної та вторинної правової допомоги, громадяни можуть скористатись сервісами Міністерства юстиції. Зручність та швидкість – ось основні переваги,  що дозволяють кожному громадянину отримати необхідну інформацію, скориставшись платними чи безоплатними державними реєстрами.

Зазначено також про зміни в чинному законодавстві щодо кількості надання безоплатної вторинної правової допомоги протягом календарного року – не більше 6-ти разів.

Під час виступу наголошено, що за підтримки Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації в регіоні правники системи БПД у 2018-2019 навчальному році розпочали інформаційно-роз’яснювальну кампанію «СтопБулінг», метою якої є проведення профілактичної роботи з попередження насильства серед учнів, батьків.

Поінформовані педагогічні працівники Сумщини і про Всеукраїнський правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», у межах якого здійснюється масштабна кампанія «СтопБулінг».

З графіками виїзних прийомів у рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!», роботою дистанційних та мобільних пунктів доступу  можна ознайомитися на веб-сайті Регіонального центру.

Презентовано й нові форми роботи з учнівською молоддю. «У грудні 2018 року Охтирським місцевим центром з надання БВПД вперше в області у рамках проведення тижня права для учнів 10-х класів м. Охтирка розпочато реалізацію обласного проекту «Важниця правова». Через ігрову форму школярі мали змогу виконати ряд завдань, а саме дати правильну відповідь на життєву ситуацію (як легалізувати отриманий за кордоном диплом; до якого органу можна оскаржити результат ЗНО; що робити, коли затопили сусіди, або вкрали гаманець тощо); перевірити свої знання з розділу «Рідне право». Крім того, гра носить ознайомлюючий характер щодо професії юрист. У ній містяться більше 200 питань з конституційного права, цивільного, адміністративного, сімейного, трудового та навіть кримінального. Комплект гри є у наявності в кожному місцевому центрі та бюро правової допомоги Сумщини. Навчально-розважальна гра «Важниця правова» розроблена громадською організацією «ЕкспертиЗА Реформ», – зазначила Наталія Поставська.

SuR 190109 05По завершенню заходу присутні отримали інформаційні матеріали системи безоплатної правової допомоги, у тому числі й розроблені за проектом «Я МАЮ ПРАВО!».

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.