назад

Навички медіації підвищували на Прикарпатті

1За сприяння громадської організації «Родина Кольпінга на Прикарпатті» 28 грудня керівництво Регіонального центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області взяло участь у першому етапі тренінгових занять «Основи медіації. Медіаційні навички», який проводив Київський центр медіації.

 

2Громадська організація «Родина Кольпінга на Прикарпатті» заснована у 2015 році з метою задоволення та захисту законних соціальних, економічних, творчих інтересів своїх членів, реалізації їх прав і свобод, сприяння соціальному захисту дітей, молоді, пропаганді відповідального батьківства в громадах.

Громадською організацією на даний час реалізовується проект «Майстерня порозуміння та толерантного спілкування «ДРІМ ТІМ», який спрямований на формування в учнів загальноосвітніх шкіл моделей взаємного ненасильницького спілкування, розвиток навичок толерантного спілкування та профілактика насильства й жорстокості в учнівському середовищі, метою якого є оволодівання базовими навичками медіатора для попередження та врегулювання конфліктів шляхом медіації та створення мультидисциплінарної команди фахівців, які впроваджуватимуть дані навички у свої повсякденній роботі.

3

Медіація (англ. mediation – посередництво) це вид альтернативного врегулювання спорів, метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту.

На відміну від формального судового чи господарського процесу, під час медіації сторони доходять згоди самі ˗ медіатор не приймає рішення за них.

4

Оскільки медіація як захід досудового врегулювання спору є недостатньо задіяний в роботі працівників центрів безоплатної вторинної правової допомоги, є важливим оволодіння цими навичками саме працівників системи БПД.

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук у бесіді із учасниками тренінгу наголосив: «В усьому світі існує практика застосування способів альтернативного вирішення правових конфліктів, які використовуються не тільки як альтернатива офіційному правосуддю, а й як складовий елемент судового провадження. На відміну від судового розгляду, який суворо врегульованим, формалізований а зосередженим на суті позову, медіація дає змогу гнучкого підходу до вирішення спору, врахування всіх аспектів спірної ситуації, незалежно від юридичного чи правового значення. Саме тому медіацію відносять до альтернативних вирішення спорів».

5

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення якості її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області, адвокат Мирослава Аннюк сказала: «Важливим кроком до запровадження медіації в Україні є прийняття Верховною Радою України проекту закону України «Про медіацію». Законодавчо врегульований процес медіації сприятиме швидкому вирішенню цивільних, господарських, сімейних, трудових та адміністративних спорів без залучення коштів із державного чи місцевих бюджетів, зменшить кількість навантаження справ у судді на суддю, підвищить рівень довіри населення до суду, а домовленості, досягнуті в процесі медіації, будуть дотримуватись».

6

Тренінгові заняття «Основи медіації. Медіаційні навички» проводилися для фахівців сфери освіти, центрів соціальних служб для сім᾽ї, дітей та молоді, служб у справах дітей та органів ювенальної превенції та центрів безоплатної вторинної правової допомоги Івано-Франківської області.

Фахівці системи безоплатної правової допомоги наголосили на важливості даних тренінгів і запевнили, що будуть в майбутньому здобуті знання використовувати у повсякденній роботі.

На завершення занять голова громадської організації «Родина Кольпінга на Прикарпатті» Володимир Шегда від імені голови громадської організації «Справа Кольпінга в Україні» Ореста Клайника вручив Подяку за взаємовигідну співпрацю та добропорядні партнерські відносини, проявлені при реалізації проекту «Ефективна модель інтеграції внутрішньо переміщених осіб», а також висловив надію на подальшу плідну співпрацю.

7


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)