назад

Не терпи насильство! Звертайся по допомогу!

2017 10 04R4Говорити про це соромно. Так вважає більшість буковинців, яким довелося потерпати від насильства у сім’ї. Принцип «не виносити сміття з родини» глибоко укорінився у суспільній свідомості. Та мовчати в таких випадках в жодному разі не можна, вважають фахівці.

2 жовтня, на базі Вижницького районного сектору з питань пробації відбувся захід, під час якого розповіли, як не залишитись один на один з такою проблемою. Представники Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спілкувались з умовно-засудженими.

2017 10 04R5Насильство буває не лише фізичне та сексуальне, роз’яснили присутнім директор місцевого центру Людмила Мацюк та начальник відділу правової інформації та консультацій Надія Досієвич. Нерідко жителі області потерпають також від економічного насильства (умисне позбавлення одним членом сім’ї іншого члена сім’ї житла, коштів, заборона працювати) та психологічного (словесні образи, погрози).

Щоб буковинці вміли захистити себе і навіть уникнути таких ситуацій, їм роз’яснили Закон України “Про попередження насильства в сім’ї. Наголосили, члени сім’ї, які вчинили насильство в сім’ї, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність відповідно до закону.

Окрім питань з протидії насильству, Людмила Мацюк закликала у разі потреби звертатись до фахівців системи БПД краю. Вона ознайомила присутніх з правовими послугами, що надають громадянам центри та бюро правової допомоги. «У випадку затримання поліцією, слід обов’язково вимагати адвоката, адже право на захист гарантоване державою»,- розповіла директор місцевого центру. Насамкінець Надія Досієвич провела анонімне анкетування, щоб дізнатися, наскільки поінформовані громадяни про проблему насильства в сім’ї та шляхи її вирішення.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).