назад

Небезпечний Інтернет: як вберегти себе дізнались діти

201-1Тролінг, шахрайство і шантаж – проблеми, з якими можуть зустрітися діти, які користуються Інтернетом. Які шляхи їх подолання? Куди звертатись у разі кіберзлочинів? Про це говорили 18 вересня 2018 року з учнями загальноосвітньої школи №27 м. Чернівці.

Від соціальних мереж до онлайн-банкінгу: сьогодні Інтернет проник у наше життя і діяльність. Окрім комп’ютерів та ноутбуків, ми підключаємо до Інтернету мобільні телефони, планшети, холодильники, телевізори й багато інших пристроїв. Саме тому важливо знати якомога більше про безпеку у Всесвітній мережі. Необхідно віднайти правильні способи захисту нашого приватного життя, коли ми перебуваємо онлайн.

«Користувачі Інтернету, звичайно ж, можуть наразитися на небезпеку. Сьогодні немає засобів розпізнання особи, з якою спілкуєшся, тому важко перевірити інформацію про співрозмовника. Дуже часто себе видають за інших: приписують собі гарну зовнішність, риси характеру, захоплення тощо. Чи хотів би хтось спілкуватись з нещирою людиною? Зважаючи на це, варто пам’ятати основні правила безпеки в Інтернеті», – розповіла учням головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зузуля.

• По – перше, не бажано розміщувати персональну інформацію у соціальних мережах. Персональна інформація – це ваше повне ім’я, прізвище, номер мобільного телефону, адреса електронної пошти, домашня адреса, ваше фото, фотографії членів вашої родини, друзів.
• По-друге, якщо Ви публікуєте фото чи відео в Інтернеті, їх може подивитися кожен. Зважайте на це.
• Не відповідайте на спам (небажану електронну пошту).
• Не відкривайте файли, які надіслали невідомі Вам люди. Ви не можете знати, що насправді міститься у цих файлах (там можуть бути віруси або фото, відео з «агресивним» змістом).
• Пам’ятайте, що віртуальні знайомі можуть бути не тими, за кого себе видають.
• Якщо поруч з Вами немає когось із дорослих, яким ви довіряєте і які можуть Вас захистити, у такому разі не зустрічайтесь в реальному житті з людьми, з якими Ви познайомились в Інтернеті. Якщо ваш віртуальний друг справді той, за кого себе видає, він спокійно зреагує на вашу турботу про власну безпеку.
• Ніколи не пізно розповісти дорослим, якщо вас хтось образив.
• Не відкривайте листи електронної пошти, файли або web-сторінки, отримані від людей, яких ви реально не знаєте або не довіряєте.

201-2

Тема безпеки в Інтернеті виявилась досить цікавою та дискусійною. Діти мали змогу подискутувати, обмінятись досвідом та поділитись цікавими посиланнями для проведення вільного часу з користю.

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).