назад

negodaВ зимовий період дуже важливою проблемою залишається прибирання доріг та вулиць від снігу, бурульок. Виникають питання: хто відповідальний за такі дії, та хто несе відповідальність у випадку заподіяння шкоди? Ця стаття допоможе розібратися у цьому питанні та надасть кілька практичних порад.



Хто відповідальний за прибирання снігу у населених пунктах?

Організацією проведення таких робіт покладено на відповідні відділи органів місцевого самоврядування, при якій повинні бути створені та функціювати відповідні комунальні підприємства. Але також є досить розповсюдженою практика укладання угод про здійснення прибирання снігу з приватними підприємствами, які мають відповідне матеріально-технічне забезпечення для здійснення такого прибирання.

Якщо ж мова йде про прибудинкову територію, то в цьому випадку відповідальність несуть створені при будинку організації – ЖЕК чи ОСББ, оскільки на них лежить відповідальність за прибирання тієї території, на якій розташований будинок.

Дії, необхідні для прибирання території від наслідків негоди зафіксовані у Технічних правилах ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів, затверджених Наказом Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України № 54 від 14.02.2012 р.

Як отримати компенсацію за падіння, слизьку дорогу чи впавшу з даху бурульку?

На сьогоднішній день отримання компенсації за шкоду через погані погодні умови можливо отримати безпосередньо звернувшись до суду. Відповідачем у такій справі буде та юридична особа, що несе відповідальність саме з цю ділянку дороги або тротуару чи прибудинкової території. Тобто це відповідний ЖЕК чи ОСББ або до відповідного КП чи приватного підприємства, яке здійснювало прибирання снігу чи льоду.

В залежності від ситуації потрібно провести такі дії.

Відповідно до пп. 9, 10, 12 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 22.03.2001р., потрібно звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування або державної влади.

Якщо ви пішохід:

  1. Звернутись до медичної установи для надання первинної медичної допомоги, та отримати відповідні документи, що будуть фіксувати звернення до таких установ.
  2. Зберігати аптечні чеки на ліки чи засоби чи інші медичні послуги які ви придбали самостійно.
  3. Поспілкуватись з очевидцями такого інциденту, якщо поряд не було знайомих вам людей, які власними показаннями зможуть засвідчити такий факт та отримати їх контактні дані.
  4. Додатково також сфотографуйте або зробіть відеозйомку того місця, де саме було отримано травму. Потрібно зафіксувати саме факт того що в цьому місці не було прибрано (відсутність піско-соляної суміші, сліди ковзання, неприбрані бурульки на даху, підвіконнях тощо).

Також відповідно до п.п. 9, 10, 12 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №270 від 22.03.2001р. потрібно звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування або державної влади.

Якщо ви водій:

  1. Зробити фото/відеозйому місця де саме трапилась пригода та наявні пошкодження транспортного засобу
  2. Зафіксувати в протоколі про ДТП (якщо це трапилось на дорозі) причиною ДТП саме якість дорожнього покриття, а саме в цьому випадку факт прибирання дорожнього покриття від снігу та інших проявів непогоди.
  3. Зафіксувати окремим актом пошкодження транспортного засобу під час стоянки у гаражному кооперативі чи на місці для паркування на прибудинковій території.

Але нагадуємо, що стоянка траспортних засобів є легальною лише у відповідних для цього місцях.

Залишення транспортного засобу на прибудинковій території у місці не призначеному для паркування, вздовж дороги більше ніж на 5 хвилин (зупинка за ПДР) буде розцінена саме як порушення ПДР щодо паркування транспортних засобів.

Судова практика при розгляді даних питань виходить з таких позицій:

«Відповідно до статті 1194 ЦК України особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов’язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

Відтак, відшкодування шкоди особою, відповідальність якої застрахована за договором обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, можливе за умови, що згідно з цим договором або Законом України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» у страховика не виник обов’язок з виплати страхового відшкодування (зокрема, у випадках, передбачених у статті 37), чи розмір завданої шкоди перевищує ліміт відповідальності страховика. В останньому випадку обсяг відповідальності страхувальника обмежений різницею між фактичним розміром завданої шкоди і сумою страхового відшкодування.

Що стосується позовів до органів місцевого самоврядування чи місцевих адміністрацій, то такі рішення є поодинокими, і судова практика з даних правовідносин різниться.

Водночас, позитивним можна вважати рішення № 66075161 в ЄДРСР, в якому описується ситуація, коли внаслідок тривалої сильної зливи було підтоплено авто позивача, що призвело до поломки деяких приладів та агрегатів. Позов було направлено до Одеської міської ради та місцевого водоканалу.

У результаті розгляду справи суд задовільнив позов частково і стягнув лише моральну шкоду в розмірі 2 тис. грн, відмовивши у задоволенні матеріальних вимог, оскільки їх розмір не було доведено (позивач провів ремонтні роботи авто через три місяці після підтоплення, однак відсутній доказ, що підтверджує, що необхідність проведення цих ремонтних робіт був зумовлений саме підтопленням).

Консультація підготовлена юристами Чорноморського бюро правової допомоги (м. Чорноморськ, вул. 1 Травня, 3, прим. № 305, кім. № 105. Телефон: (048 68) 50226).