назад

16426014 1880447745507666 8541926032032266697 nПрограма Радників та Запорізький офіс ГО «Крим-SOS» 2 лютого провели захід у форматі юридичного сабкластеру за темою «Питання паспортизації, реєстрації місця проживання та відновлення документів ВПО та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях».

       Участі у обговореннях прийняли представники державних органів та служб місцевої влади, що мають справу із вищезазначеними питаннями, а саме представники Управління Державної міграційної служби в Запорізькій області, представники Управління Державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, представники Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації, Державної служби з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області. На сабкластер було запрошено організації, чия діяльність спрямована на вирішення проблем ВПО, представництво інтересів вимушених переселенців, серед них Регіональний центр з надання безоплатної воринної правової допомоги у Запорізькій області. Також на заході були присутні представники міжнародних організацій, зокрема представники Данської ради із питань переселенців, представники управління Верховного комісара ООН у справах біженців, представники моніторингової місії ООН з прав людини, Громадської приймальні Української Гельсинської Спілки з прав людини, і, представники місцевих громадських організацій.

       В рамках сабкластеру відбулися обговорення питаннь стосовно змін, які відбулися протягом 2016 року у повноваженнях органів Державної міграційної служби України у загальному порядку паспортизації та реєстрації, порядку ведення реєстру територіальних громад та функції Департаменту реєстраційних послуг в частині реєстрації фізичних осіб.

16473494 1880447848840989 1955332276713849600 n

       За результатами доповідей запрошених представників державних служб та служб органів місцевого самоврядування було з’ясовано, що на теперішній час загальна ситуація є наступною:

  • Органи ДМС України делегують повноваження з паспортних питань до всіх інших структур (ЦНАП, Департамент та відділення реєстраційних послуг), що мають повноваження вирішувати ті чи інші паспортні питання за умови укладення відповідними органами угод із територіальними підрозділами ДМС.
  • ЦНАПи на сьогодні відповідальні за питання вклеювання фото при досягненні 25 та 45 – річного віку та заміни паспортів.
  • Відділи ДРП ведуть реєстр територіальної громади, реєструють місце проживання особи, видають про це довідки, складають протоколи про адмінправопорушення з винесенням попередження при пропуску строку заміни паспорту, вклеюванні фото, отриманні первинного паспорту.
  • У разі виникнення паспортних питань доцільно звертатись до органу ДМС (телефоном територіальної гарячої лінії), який, при потребі, скерує особу за належністю до ЦНАП чи ДРП.

Щодо територіальної правомочності:

  • Органи ДМС обслуговують ВПО за місцем тимчасового визначеного довідкою проживання, – в незалежності від реєстрації місця постійного проживання;
  • У разі відсутності у особи зареєстрованого статусу ВПО, така особа може звернутись до органу ДМС тільки за зареєстрованим місцем постійного проживання у відповідному місті, обл-, рай- центрі. Особи, що проживають / прибули з ТОТ в незалежності від наявності статусу ВПО мають право звертатись у будь-яке територіальне відділення ДМС за місцем перебування.

       Також у ході обговорення було прояснено загальний порядок отримання ID-паспорту нового зразка неповнолітніми, та можливі проблеми при оформленні такого паспорту дітьми-ВПО, що прибули без батьків, або лише з одним із батьків.

       У виступі представника Управління державної реєстрації ГТУЮ у Запорізькій області було висвітлено деякі процедурні питання оформлення свідоцтва про народження дитини, підкреслено неможливість внесення до свідоцтва донецької або луганської реєстрації батьків ( а лише відомостей про сам факт такої реєстрації у батьків), висвітлено порядок процедури встановлення факту народження дитини на непідконтрольних територіях, було прояснено для присутніх той факт, що навіть при неможливості для дитини-ВПО при досягненні 14 років його справка ВПО залишається дійсною. Дитина жінки-ВПО, народжена нею на території переміщення також є ВПО. При нагадуванні присутніх про те, що це не є безсумнівним для всіх УПСЗН по сільських районах, було обіцяно розіслати лист-роз’яснення з цього приводу.

       У продовження теми присутніми було розібрано конкретні кейси та надано відповіді щодо конкретних питань, з якими стикалися представники громадських організацій у своїй діяльності, яка стосується правової допомоги ВПО з питань реєстрації та паспортизації.

       Очільник Регіонального центру поінформував учасників заходу про зміни, які були внесені до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» і завдяки яким внутрішньо переміщені особи мають право на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 вказаного Закону.

       В ході обговорення серед приймаючих участь виникли наступні ідеї:

1. Створення дорожньої карти для вирішення «паспортних питань» ВПО, осіб, що проживають в зоні проведення АТО на непідконтрольній уряду території та мешканців ТОТ.

2. Створення постійно діючої групи юристів представлених ГО, а також за участі представників Регіонального та міських центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги для почергового виїзду в райони Запорізької області та «сіру зону» і проведення консультацій та надання правової допомоги.

3. Формування бази правопорушень прав ВПО з питання паспортизації та інших «паспортних» питань для виявлення основних тенденцій порушень, а також для однорідного реагування, шляхом оскарження таких дій, формування прецедентів, на базі яких в подальшому вирішувати індивідуальні питання, а в разі негативного результату оскарження, неможливістю усунути проблему на базі існуючих норм, – виступати із законодавчою ініціативою.

4. Також висувалася ідея створення бази ВПО, запити яких щодо відновлення паспортів не можуть бути задоволені ДМС у Запорізької області. Пропозиція полягаю у попередній обробці таких запитів та налагодженні зв’язків із ДМС Донецької та Луганської областей для поточного перенаправлення та вирішення таких проблемних запитів.

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 8-й поверх

– телефон: (061) 224-44-50

Е-mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

віртуальна приймальня Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру http://zaporizhya.legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)