назад
23.03.18

Нікопольські правники допомогли припинити неправомірне використання земельної ділянки

20180315 104920До Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась Світлана М*, мешканка м. Марганець, якій була потрібна правова допомога задля захисту майнових прав. Як пояснила громадянка, з 6 листопада 2016 року її земельною ділянкою незаконно користувалося ТОВ ВКФ «Агро-хліб», тож вона хотіла стягнути з товариства заборгованісті по орендній платі.

Захист інтересів громадянки М* доручили начальнику відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Нікопольського місцевого центру з надання БВПД Олексію Нестеренко. Правник склав позовну заяву та забезпечив представництво в судовому засіданні. У результаті, ухвалою Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 26 лютого 2018 року вимоги громадянки М* було задоволено в повному обсязі, договір оренди землі  припинено, з ТОВ ВКФ «Агро-хліб» стягнено заборгованість по виплаті орендної плати за 2015-2016 роки.

Правники Нікопольського місцевого центру з надання БВПД звертають увагу громадян на те, що Конституцією України кожному забезпечується право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю. Право власності є непорушним. Зазначене положення повністю відповідає захисту права власності, яке гарантується ст. 1 Першого протоколу до Європейської Конвенції з прав людини та основних свобод, що у відповідності до ст. 9 Конституції України є частиною національного законодавства. Відповідно до ст. 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Тобто вказана норма надає кожній особі право самостійно вирішувати, вступати чи не вступати в договірні відносини на відповідних умовах, які не суперечать вимогам закону.

Згідно статті 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності. Статтею 206 ЗК України та статтею 2 Закону України «Про плату за землю» визначено, що використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель. Частиною четвертою статті 2 Закону України «Про плату за землю» передбачено, що за земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата. Відповідно до змісту статей 629 та 526 ЦК України договір є обов’язковим для виконання сторонами і зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Серед обов’язків, що покладені законодавцем на землекористувачів та зазначені у ст.96 ЗК України, визначено серед іншого своєчасно сплачувати орендну плату. Відповідно до ст.21 Закону України «Про оренду землі» орендна плата за землю це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди. Орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Нагадуємо, що Нікопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774.

Номер всеукраїнської гарячої лінії системи надання безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.