назад
09.11.15

Ніжинський МЦ спільно з Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини провели прийом внутрішньо переміщених осіб м. Ніжина та Ніжинського району

LegalAid9 листопада 2015 року працівниками Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з представниками Чернігівського громадського комітету захисту прав людини на виконання Меморандуму про співпрацю був проведений прийом внутрішньо переміщених осіб м. Ніжина та Ніжинського району. Прийом громадян здійснювали керівник юридичної приймальні Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Піддубна, юрист Ірина Бірюк та заступник начальника відділу попередньої роботи з клієнтами Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Сербін. Важливим та актуальним завданням, що стоїть перед Ніжинським місцевим центром є створення можливості швидкого реагування та вирішення проблем для внутрішньо переміщених осіб (переселенців), що проживають на території Чернігівської області та звертаються за правовою допомогою до центру.

На сьогодні, питання надання кваліфікованої безоплатної правової допомоги для внутрішньо переміщених осіб (переселенців) є досить актуальним. Як зазначав заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Віталій Баєв, що забезпечення захисту прав внутрішньо переміщених осіб, які на сьогодні є однією з найбільш вразливих верств громадян, та на виконання Національної стратегії захисту прав людини, Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки та Програми діяльності Кабінету Міністрів України Урядом внесено до Верховної ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги та підвищення якості її надання». У разі прийняття Верховної Радою цього законопроекту, перелік суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу буде доповнено й внутрішньо переміщеними особами. Наразі ж вони можуть отримати адвоката за рахунок держави у випадку належності до інших категорій осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу відповідно до ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу». Зазначений законопроект 04 листопада 2015 року розглянуто під час засідання Комітету з питань правової політики та правосуддя та рекомендовано прийняти його Верховною Радою України за основу.