назад
07.02.19

Нормативно-правове забезпечення алгоритму дій при виявленні дітей у стані наркотичного сп’яніння

SuR 190207 01Більшість свого часу діти проводять в закладах освіти, здобуваючи нові знання й отримуючи відповідні навички. У свою чергу, на педагогічних працівників покладено чимало обов’язків, основне з яких – збереження життя та здоров’я учнів під час навчального процесу. Проте, що робити педагогам, які виявили дитину у стані наркотичного сп’яніння? Про це заступникам директорів з виховної роботи шкіл м. Суми розповів юрист Регіонального центру Володимир Жалковський під час методичного калейдоскопу, що відбувся на базі Сумської гімназії №1.

Питання нормативно-правового забезпечення алгоритму дій закладу освіти при виявленні дітей з асоціальними звичками наразі є актуальним для педагогів Сумщини. Адже вчителі мають чітко розуміти, яких першочергових дій вони повинні вжити та кого обов’язково повідомити про такі випадки. Фахівець Регіонального центру наголосив на тому, що в ст. 54 Закону України «Про освіту» зазначено:педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники зобов’язані, посеред іншого, захищати здобувачів освіти під час освітнього процесу від будь-яких форм фізичного та психічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю здобувача освіти, запобігати вживанню ними та іншими особами на території закладів освіти алкогольних напоїв, наркотичних засобів, іншим шкідливим звичкам.

SuR 190207 02Більш чіткий алгоритм дій прописаний в Наказі Міністерства освіти і науки України від 02 жовтня 2018 року № 1047 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо виявлення, реагування на випадки домашнього насильства і взаємодії педагогічних працівників із іншими органами та службами». У першу чергу вчитель, котрий виявив дитину в стані наркотичного сп’яніння, зобов’язаний забезпечити йому медичну допомогу (шляхом виклику швидкої медичної допомоги, медпрацівника навчального закладу). По тому про випадок мають повідомити керівника навчального закладу, батьків. «Учителі не повинні самостійно направляти таких учнів до закладів охорони здоровя (наркологічних диспансерів) з метою освідування особи на вміст наркотичних речовин, у тому числі алкоголю», – наголосив Володимир Жалковський.

SuR 190207 04Окрім цього, освітяни активно цікавилися новаціями в законодавстві, що стосуються запобіганню булінгу. Тож, юрист надав роз’яснення і з цього питання.

Участь у методичному калейдоскопі взяли заступники директорів з виховної роботи, керівники громадських наркопостів, лікар-нарколог Сумського обласного наркодиспансеру. Усі присутні отримали інформаційні матеріали системи безоплатної правової допомоги, а також запрошення долучитися до інформаційної кампанії «СтопБулінг», що активно проводиться в закладах освіти регіону впродовж 2018-2019 навчального року.SuR 190207 03

 

Довідково: правопросвітницькі заходи для педагогічних працівників Сумщини проводяться фахівцями системи безоплатної правової допомоги на основі підписаного меморандуму про співпрацю між Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області та Департаментом освіти і науки Сумської облдержадміністрації.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.