назад
17.09.19

Новаторство та проактивність: особливості надання правової допомоги на Сумщині

Робота з клієнтом в центрі чи бюро правової допомоги – індивідуальний підхід та увага до деталей. Юридична консультація телефоном – високі комунікаційні навички та оперативність. Надання адресної правової допомоги – розвиток емпатії та встановлення довірливих відносин. Саме такими принципами в роботі послуговується команда системи безоплатної правової допомоги на Сумщині, що складається з Регіонального, 4 місцевих центрів і 14 бюро правової допомоги. І наскільки успішно це вдається та в чому, власне, полягає особливість надання правової допомоги в регіоні, дізнаємося детальніше.

Насичений робочий день у Регіональному центрі з надання БВПД у Сумській області розпочинається рано. Уже з 7:00 юристи контактного центру приймають дзвінки від громадян з різних куточків України, які потребують фахових консультацій та роз’яснень з різних правових питань.

«Контактний центр, що є структурним підрозділом Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, розпочав свою роботу в липні 2017 року. За цей період наші юристи прийняли понад 168 тисяч дзвінків від громадян, які телефонують за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103. Це велика честь та відповідальність для системи БПД Сумщини надавати правову допомогу на всеукраїнському рівні», – говорить очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Бути новаторами та не боятися втілювати в життя амбітні плані на Сумщині звикли. Саме з цього регіону взяли свій початок багато ініціатив, спрямованих на надання правової допомоги населенню та розвитку його правоосвіченості. Так, правниками Сумського місцевого центру з надання БВПД розроблено та реалізовано такі проекти як «Школа параюристів» (2015 р.), «Школа правової освіти» (2016 р.) та «Школа волонтерів» (2017 р.). Головне завдання, яке ставилося при створенні цих шкіл, – це поширення правових знань та підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян. Також центр є одним із п’яти центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на території України, які сьогодні реалізують проект «Комплексна допомога у родинних та сімейних правовідносинах». Окрім цього, у Сумах втілюється ще одна ініціатива – сімейні радники.

Значні успіхи є й у правопросвітницькій роботі серед навчальних закладів області. Напрацювання Охтирського місцевого центру з надання БВПД у співпраці з Охтирським міським центром позашкільної освіти – Мала академія наук увійшли до фіналу конкурсу «Кращі практики молодіжної роботи в Україні 2018 року». Конкурс організовано Міністерством молоді та спорту спільно з програмою розвитку ООН в Україні, на який подано 173 практики майже з усіх областей. Сумщина увійшла в п’ятірку щодо кількості поданих проектів, а правовий хаб «VIVATLEX» визнано однією з кращих практик.

Успішні проекти реалізуються і Шосткинським місцевим центром з надання БВПД на базі вищих професійних училищ, які мають на меті підвищити правову свідомість серед підлітків, запобігти вчиненню правопорушень та булінгу. Окрім цього, охоплені правовою допомогою різні вразливі категорії громадян на Сумщині. Так, потужну правову підтримку отримують особи з інвалідністю завдячуючи роботі фахівців Конотопського місцевого центру з надання БВПД, які до того ж мають успішний досвід захисту прав паліативних хворих.

«Родзинкою» системи безоплатної правової допомоги регіону є також систематична та активна присутність наших фахівців у медійному просторі Сумщини. При цьому для нас стратегічно важливою є співпраця зі ЗМІ на постійній основі, тобто не разові поодинокі ефіри, а систематичні виступи і, відповідно, наша впізнаваність. Тож, наразі юристи системи БПД Сумщини щопонеділка беруть участь у записі постійнодіючої рубрики «Правовий лікбез» на одному із топових місцевих телеканалів, що здійснюють трансляцію на весь регіон. Інформуємо громадськість про нашу діяльність і через такі канали комунікації як друкована преса, радіо, блогерство, інтернет-ЗМІ», – наголошує Олена Демченко.

Успішною є взаємодія і з багатьма поважними партнерами в регіоні, серед яких і представники органів місцевого самоврядування, численних громадських організацій тощо. А співпраця з 96 адвокатами області, які захищають права громадян у суді, підтверджується такими успіхами як значна кількість виправдовувальних вироків та закриття кримінальних проваджень, перекваліфікацій злочинів, зменшення обсягу обвинувачення, призначення альтернативних та мінімальних покарань. Лише за перше півріччя 2019 року на рахунку адвокатів системи БПД Сумщини 8 виправдовувальних вироків.

І кожен робочий день тут насичений, кожен день – це маленькі перемоги та великі цілі. Коли на годиннику 21:00, це означає, що на сьогодні надана остання консультація юристом контактного центру. Проте свою цілодобову роботу продовжують чергові частини у всіх Регіональних центрах з надання БВПД в Україні, і на Сумщині зокрема. Тож, як люблять тут говорити: «Суми не сумують», натомість місто активно працює задля правового захисту населення. І чимала заслуга в цьому – працівників системи безоплатної правової допомоги.