назад

Новації в медицині: електронний лікарняний

1 квітня 2020 року стартував новий етап в реформуванні української медицини, який приніс із собою багато новел, серед яких електронний лікарняний.

Про введення електронного лікарняного заговорили ще у 2019 році та й сам Порядок ведення Електронного реєстру листків непрацездатності Кабінет Міністрів України затвердив постановою від 17.04.2019 року № 328 «Деякі питання організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього»). Наступним етапом провадження стало прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 року № 159 «Про особливості ведення Електронного реєстру листків непрацездатності до забезпечення інформаційної взаємодії електронної системи охорони здоров’я з Електронним реєстром листків непрацездатності».

Реєстр формує та веде Пенсійний фонд України, який є володільцем даних Реєстру. Допускається використання латинських літер під час кодування діагнозів і звернень, написання електронної адреси.

Для отримання електронного лікарняного необхідно:

  • Звернутися до сімейного лікаря.
  • Лікар внесе інформацію про тимчасову непрацездатність до Електронного реєстру листків непрацездатності та засвідчить дану дію електронним підписом. На підставі цих даних Реєстр буде створювати листок непрацездатності з унікальним номером. Щодо відомостей, які має містити запис, то вони передбачені у п. 13 постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 328.
  • У результаті обміну даними лікарняний потрапляє до електронного реєстру листків непрацездатності в Пенсійному фонді. Варто зауважити, що і самі роботодавці з першого дня хвороби працівника зможуть перевірити на сайті відомства, чи відкрив працівник лікарняний.

Доступ до інформації з Реєстру, зазначеної в цьому пункті, є вільним, не потребує авторизації чи ідентифікації користувача на порталі послуг.

Щодо лікарів, то їхня ідентифікація у веб-сервісі проводитиметься на підставі переданих Міністерству охорони здоров’я до Пенсійного фонду України відомостей про заклади охорони здоров’я та фізичних осіб-підприємців, які мають ліцензію на провадження медичної практики.

 

Інформацію підготовлено фахівчинею відділу «Богородчанське бюро правової допомоги» Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД Вікторією Бігун.