назад

Новели пенсійного законодавства обговорювали на правопросвітницькому заході в Роздільній

pensiyni noveli 115 лютого 2018 року в рамках реалізації проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» в Роздільнянському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся правопросвітницький захід для пенсіонерів та осіб з інвалідністю м. Роздільна.

У семінарі взяли участь: директора центру Тетяна Кулішова, начальник Роздільнянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області Тетяна Дідух, начальник Роздільнянського міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області Василь Ільченко.

На заході розглядалися зміни, що відбулися з набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Особливу увагу присутніх привернули зміни, що відбулися в порядку призначення пенсій за вислугу років.

Так, Тетяна Кулішова зазначила, що пенсія за вислугу років являє собою щомісячні виплати з Пенсійного фонду та інших джерел фінансування, що призначаються довічно в розмірі, співвіднесеному з минулим заробітком.

Такі пенсії встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Пенсії за вислугу років призначаються особам, які станом на 01 січня 2018 року мали право на призначення такої пенсії за нормами законодавства, що діяло до внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Важливим є те, що скористатися правом на призначення такої пенсії особа, яка має на неї право може у будь-який час.

Порядок призначення пенсії за вислугу років

Призначення пенсії за вислугу років та оформлення відповідних документів для її виплати здійснюється органами Пенсійного фонду України.

Варто зауважити, що пенсії автоматично не призначаються. Для отримання пенсії особі, що має на неї право, необхідно звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України або уповноваженого ним органу, чи уповноваженій особі за місцем проживання (реєстрації).

Заява подається особисто або через представника, що діє на підставі нотаріально посвідченої довіреності.

Пенсія за вислугу років призначається при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію. У разі влаштування на роботу за посадою, яка дає право на пенсію за вислугу років, виплата пенсії припиняється на весь період роботи на цій посаді, у тому числі у випадках, коли робота на цих посадах має місце після досягнення пенсійного віку.

Необхідні документи

Документи, необхідні для призначення пенсії визначені постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1:

До заяви про призначення пенсії за вислугу років подаються такі документи:

  • документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган і мають відмітку у паспорті) або свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637. Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.
  • для підтвердження заробітної плати відділом персоніфікованого обліку надаються індивідуальні відомості про застраховану особу за період з 01 липня 2000 року.
  • документи про місце проживання (реєстрації) особи;
  • документи, що підтверджують стаж роботи, який дає право на призначення такого виду пенсії.

Важливо! Зарахування в спеціальний стаж, що дає право на пенсію за вислугу років, часу навчання в навчальних закладах у пенсійному законодавстві України не передбачено.

Отримання пенсії за вислугою років можливе лише за бажанням заявника. Особі яка має право на декілька пенсій одночасно (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника), призначається тільки одна з цих пенсій за її вибором.

Пенсії за вислугу років призначаються з дня звернення за пенсією. Днем звернення за призначенням пенсії вважається день прийняття органами Пенсійного фонду України відповідної заяви.

Рішення про відмову в призначенні пенсії або її перерахунку, зарахуванні до вислуги років для призначення пенсії окремих періодів служби в календарному обчисленні або на пільгових умовах, порушення строків і заниження розмірів пенсії може бути оскаржено: шляхом подання скарги до органу Пенсійного фонду України вищого рівня або позовної заяви до адміністративного суду.

Тетяна Дідух розповіла присутнім, що з метою підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб в Україні 2018 рік оголошено Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

pensiyni noveli 2

Стратегічним завданням довгострокової національної програми «Я МАЮ ПРАВО!» є підвищення рівня знання українців щодо своїх прав у різних сферах життя, правової свідомості громадян та спроможності громад захищати свої права. Громадянам надаватимуться чіткі, прикладні й зрозумілі поради, щоб, потрапивши у неприємну ситуацію, українці точно знали, як діяти і до кого звертатися.

Василь Ільченко додав, що в рамках реалізації проекту проводяться правопросвітницькі заходи з метою інформування та надання практичних рекомендацій населенню щодо захисту прав громадян за різними напрямками.

Більше інформації про проект «Я маю право!» можна дізнатися на сайті prаvo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи надання безоплатної правової допомоги).

Наприкінці зустрічі присутні отримали інформаційні матеріали, розроблені фахівцями системи безоплатної правової допомоги та що розробляються в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

За більш детальною інформацією можна звернутися до:

Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Роздільна, вул. Привокзальна, 10-А. Тел.: (04853) 50 366; (04853) 50 443;

Великомихайлівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Тел.: (04859) 40 300;

Захарівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49. Тел.: (04860) 94 430;

Іванівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Іванівка, вул. Центральна, 93. Тел.: (04854) 2 00 55.