назад

Нові кроки до якісного забезпечення правових потреб мешканців Запорізького краю

011220161


Перш за все робота установ безоплатної правової допомоги направлена на захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей і правової спроможності представників соціально вразливих верств, територіальних громад та спільнот.

Саме з цією метою у Запорізькій області працюють Регіональний та 4 місцевих центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та 17 бюро правової допомоги. Також функціонують 46 мобільних соціальних офісів, у яких за поточний рік майже 1430 особам було надано консультації з правових питань. У 31 бібліотеці міста Запоріжжя та області обладнано дистанційні консультативні пункти, у яких за допомогою Skype-зв’язку більше ніж 300 мешканців Запорізького краю отримали он-лайн консультації та відповіді на правові питання. Уся ця мережа надавачів безоплатної правової допомоги відповідає правовим потребам людей та обслуговує населення шляхом надання якісних послуг.

Але прагнення до постійного удосконалення своєї діяльності та розширення доступу до безоплатної правової допомоги на території Запоріжжя та Запорізької області спонукало наприкінці 2015 року Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області подати проектну пропозицію для участі у конкурсі щодо реалізації Програми зміцнення спроможності територіальних громад до прийняття внутрішньо переміщених осіб, яка впроваджується наразі Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ в рамках проекту «Спеціальна ініціатива Україна».giz logo

За результатами засідання Конкурсної комісії, яку було створено в Запорізькій обласній державній адміністрації, за участі представників GIZ з-поміж 174 поданих проектних пропозицій із Запорізької області було обрано 20 переможців. Серед них була і пропозиція Регіонального центру, яку, за високу актуальність, підтримала обласна державна адміністрація.

Основною ідеєю зазначеної проектної пропозиції було посилення спроможності територіальних громад, через надання кваліфікованої правової допомоги вразливим верствам населення, до яких, як раз, і відносяться внутрішньо переміщені особи. По даним Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Запорізькій області, наразі майже 70 тисяч ВПО, серед яких жінки, діти, інваліди та люди похилого віку, проживають на території нашої області.

Особливу увагу було заплановано приділити внутрішньо переміщеним особам та жителям області, що проживають у відділених районах чи у сільській місцевості. Адже вони, на відміну від міського населення, мають набагато меншу кількість ресурсів з яких можуть отримати потрібну правову інформацію, консультацію чи роз’яснення. Саме обмеження можливості селян в отриманні безоплатної правової допомоги часто призводить до порушення їхніх прав, неможливості їх реалізації чи захисту.

011220162Наразі між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області та Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ від імені Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Проект «Зміцнення спроможності українських територіальних громад до прийняття внутрішньо переміщених осіб в Україні (ВПО)» Ініціативи інфраструктурної програми для України (ІІПУ) підписано Угоду про співпрацю. Цим документом обидві сторони засвідчують наміри щодо співпраці для успішного впровадження Проекту «Покращення доступу до безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам та жителями віддалених районів Запорізької області».

Метою співробітництва є консолідація зусиль Регіонального центру та GIZ, спрямованих на підвищення правової обізнаності та забезпечення рівного загального доступу внутрішньо переміщених осіб та жителів віддалених районів Запорізької області до безоплатної правової допомоги. Співпраця Регіонального центру з Німецьким товариством міжнародного співробітництва спрямована на покращення якості послуг з надання безоплатної правової допомоги ВПО та жителям відділених районів області, організацію спільних заходів, а саме семінарів та тренінгів, просвітницьких програм тощо, на сприяння діалогу та проведенню заходів з урахуванням потреб вразливих груп населення в громадах, що приймають ВПО, покращення взаємодії місцевих органів влади, громад, громадських організацій та волонтерів та їх координації у сфері надання безоплатної правової допомоги.

Завдяки співпраці з GIZ вже у грудні буде розгалужено систему безоплатної правової допомоги шляхом збільшення кількість точок доступу до правової допомоги через відкриття пунктів он-лайн консультування у віддалених районах області де немає бюро правової допомоги. Ці дистанційні пункти буде обладнано усім необхідним аби мешканці громади, за допомогою Скайп-зв’язку, мали змогу задати питання правового характеру, які їх турбують та отримати кваліфіковану відповідь від фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до:

Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

– телефон: (061) 224-44-50

– е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

– віртуальна приймальня Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру http://zaporizhya.legalaid.gov.ua