назад
24.10.18

Нові правила паркування в Україні

parking

З 27 вересня 2018 року інспектори, згідно із законом, можуть не чекати на водія, щоб оштрафувати його за порушення правил паркування. Їм достатньо зафіксувати порушення на камеру. Окрім того, закон передбачає, що копію повідомлення про штраф за порушення, зафіксовані на камеру, залишатимуть на лобовому склі автомобіля.

Згідно із законом штраф за порушення правил паркування дорівнює 20-кратній вартості години паркування, розмір якої встановлює місцева влада. Якщо правила паркування порушені на місці, відведеному для транспорту людей з обмеженими можливостями – штраф дорівнює 30-кратній вартості години паркування. Звучить досить грізно, проте якщо прицінитися: година паркування у Вінниці зараз коштує від 5 до 15 гривень в залежності від паркінгу. Тому, до прикладу, штраф дорівнюватиме близько двохстах гривням.

Якщо раніше поліціанти залишали на лобовому склі правила паркування, то новий закон дозволяє залишати там копії постанов про штраф за неправильне паркування. Інформуватимуть про накладений штраф через повідомлення на мобільний телефон та електронну пошту. Також постанови про штраф надходитимуть рекомендованим листом.

У новому законі чітко прописані випадки, коли саме транспортний засіб створює небезпеку для дорожнього руху і його можуть евакуювати:

  • якщо його залишено на проїзній частині у два і більше рядів;
  • залишено у заборонених місцях зупинки або стоянки – на залізничних переїздах, трамвайних коліях, естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях;
  • розташовано на виділеній смузі для руху громадського транспорту;
  • розташовано на позначеній відповідними знаками або розміткою велодоріжці;
  • якщо він блокує проїзд по двох або більше смугах руху;
  • унеможливлює рух інших транспортних засобів, перешкоджає руху пішоходів, зокрема, людей з обмеженими можливостями та пішоходів із дитячими колясками;
  • перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту у разі запровадження надзвичайного стану.

Повернути транспортний засіб можна буде лише після сплати штрафу. Окрім того, порушників змусять сплачувати і вартість послуги із транспортування і зберігання автівки на штрафмайданчику.

При тимчасовому затриманні транспортного засобу місце розташування такого транспортного засобу має бути обов’язково зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису).

Так, порушниками будуть займатися не лише патрульні поліцейські, а й інспектори з паркування, яких можуть створювати місцеві органи влади. Саме вони розглядатимуть справу про незаконне паркування, виписуватимуть штрафи і тимчасово затримуватимуть машину. І тут можливі проблеми оскільки щодо інспекторів існує ряд питань. Що це будуть за люди? Хто їх призначатиме? Чи повинні їм надати доступ до реєстру, у якому вони шукатимуть власника – невідомо.

Чи працює новий закон на практиці і дійсно водіям залишають «листи щастя» на лобовому склі – під питанням. Нещодавно заради цікавості ми повідомили поліцію про порушення правил паркування біля театру Садовського (таке порушення дійсно мало місце). Проте штраф водієві так і не виписали… Проблема у тому, що пристрої, на які поліціанти повинні фіксувати порушення, ще не пройшли сертифікацію, а відтак «копи» по-старому чекають на водія або не штрафують, бо потрібно їхати на черговий виклик. Справа в тому, що технічні засоби для такої фіксації сертифікувати можна лише на основі держстандарту. Старий держстандарт вже не діє, а новий ще не діє. Коли пристрої будуть на місцях ніхто точно сказати не може, проте прогнозують кінець жовтня – початок листопада цього року.

Цікаво те, що штрафуватимуть не водіїв, а власників автівок. Але закон передбачає випадки, коли водії, за якими зареєстрований транспортний засіб, можуть уникнути відповідальності. По-перше, якщо вашу автівку просто вкрали й припаркували не там, де потрібно. По-друге, якщо ваша автівка – не ваша, тобто якщо власник передав право керування автомобілем іншому в законний спосіб. Безсумнівно, люди звертатимуться до суду, адже якщо за кермом був не власник авто і не він паркувався, сплачувати за чужі помилки він не захоче. Підстави дає конституція, у якій чітко сказано, що в нас юридична відповідальність має індивідуальний характер.

Насамкінець хочу побажати усім автовласникам і водіям: дотримуйтеся правил дорожнього руху – і Вам не доведеться вникати у всі нюанси нововведень. А якщо Вас несправедливо оштрафували чи порушили Ваші законні права – не соромтеся відстоювати свої інтереси!

Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106