назад

Нові процесуальні кодекси полегшили людям доступ до судочинства

1

17 липня 2018 року Директор Регіонального центру з надання БВПД Василь Овдіюк взяв участь у прес-сніданку на тему «Зміна правил судового розгляду», який відбувся в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», учасники якого дійшли висновку, що зміни до низки процесуальних кодексів України, які запрацювали наприкінці минулого року, загалом поліпшили доступ людей до судочинства.

 «Як один із позитивів цієї реформи є те, що правила трьох різних видів судочинства стали між собою дуже схожими, а це полегшує роботу як юристам та адвокатам, так і суддям, – розповідає керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України» Микола Глотов. – Також поступово ми рухаємося до того, що людина, яка проживає, наприклад, у Рівному, не обов’язково повинна буде їхати в суд в Одесу, щоб ознайомитися з матеріалами своєї справи. Це можна буде зробити он-лайн, зайшовши на відповідний сайт».

5

Суддя-спікер Рівненського апеляційного господарського суду Інна Розізнана зазначила, що новий Господарський процесуальний кодекс України є прогресивним, легким та доступним у застосуванні як для суддів, так і для сторін господарських спорів.

2

Суддя Рівненського окружного адміністративного суду Дмитро Зозуля вважає, що нові правила розгляду справ в адміністративних судах також поліпшили доступ громадян до судочинства.

3

Заступник керівника апарату Апеляційного суду Рівненської області Ірина Бойчук розповіла, що у зв’язку зі змінами, які відбулися в правилах розгляду цивільних справ, в Апеляційному суді немає суттєвого збільшення кількості справ.

4

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк наголосив, що дуже важливо, аби в людей була повага до суду. Це теж впливатиме на якість його роботи.

6

При цьому, Василь Овдіюк також звернув увагу на особливостях забезпечення функцій представництва громадян в судах з врахуванням внесених змін щодо монополії адвокатів та необхідності сертифікації робочих місць адвокатів в умовах застосування «електронного судочинства».