назад
28.07.17

Нові реформи Міністерства юстиції України – прес-конференція у Черкасах

27 липня 2017 року Головним територіальним управлінням юстиції у Черкаській області проведено прес-конференцію на тему: «Сервіси для населення: безоплатна вторинна правова допомога. Нова реформа МЮУ – створення національної мережі контакт-центрів», яка відбулася у приміщенні малої сесійної зали Будинку Рад.

У прес-конференції взяли участь в.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Олександр Свіренюк, перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Євген Спєваков, заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Нона Корж, заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби – начальник Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Ярослав Фатенко, а також начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області Тетяна  Ломіногіна.  

Основні аспекти реалізації реформ, запроваджених Міністерством юстиції України, висвітлювали кореспонденти місцевих засобів масової інформації.

А це: реформи щодо реєстрації у сфері нерухомості та бізнесу; запровадження он-лайн сервісів Міністерства юстиції України; налагодження роботи системи електронних торгів (СЕТАМ), порядку реалізації арештованого майна за принципом аукціону; змін у пенітенціарній системі та запровадження судової реформи в Україні.

Увагу присутніх звернуто на основні засади функціонування системи безоплатної правової допомоги в Україні, діяльності Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД у І півріччі 2017 року та з часу створення, розвитку та досягнень. Поінформовано про зміни у чинному законодавстві в  частині розширення категорій осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, змін у підходах до визначення рівня малозабезпеченості, що є критерієм для отримання безоплатної вторинної правової допомоги, висвітлено статистичні показники.

Надано інформацію щодо реалізації Міністерством юстиції України реформ у системі БВПД, зокрема, створення консультативних контакт-центрів у м.Чернівцях та м.Суми. 

Окремо наведено ряд прикладів успішних справ адвокатів системи БВПД, зокрема, справа щодо винесення судом виправдувального вироку клієнту Регіонального центру, яка обвинувачувалася у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.115 ККУ (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині); закриття справи за звинуваченням клієнта Регіонального центру про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 130 КУПаП (керування водієм транспортним засобом у нетверезому стані); справа щодо встановлення юридичного факту (факту родинних відносин) з метою подальшого прийняття спадщини; справи де працівники місцевих центрів виступали медіаторами у досудовому врегулюванні спорів між сторонами.

В ході прес-конференції присутнім було продемонстровано електронні презентації щодо підсумків роботи Міністерства юстиції України, Головного територіального управління юстиції у Черкаській області у І півріччі 2017 року, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області.