назад
12.01.17

Нові зміни в законодавстві України: семінар для вчителів історії та права в Голованівську

0110 січня 2017 року в приміщенні НВК «Голованівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Т. Шевченка – гімназія», фахівці Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь у семінарі для вчителів історії та права з 24-х шкіл Голованівського району.
Організаторами заходу виступили методисти відділу освіти, молоді та спорту Голованівської районної державної адміністрації.
Олександр Лісовий, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз’яснив вчителям основні зміни в законодавстві України, які відбулися у 2016 році.
«У викладанні предметів «Правознавство. Практичний курс» у 9-му класі та «Правознавство» в 10-11 класах необхідно врахувати зміни в законодавстві України, що відбулися протягом поточного навчального року. А саме: «Про внесення змін до ст. 15 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу » (від 18.02.2016 р. №1008-VIII), «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України» (від 04.02.2016 р. №990-VIII ), «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (від 24.12.2015 р. №921-VIII), «Про державну реєстрацію юридичних осіб,фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (нова редакція від 26.11.2015 р. №835-VIII) тощо. Крім цього, слід взяти до уваги перспективні зміни до Конституції та законів України, що перебувають на розгляді у Верховній Раді України: змін до Конституції України щодо децентралізації влади та правосуддя,  законів України «Про освіту», «Про професійну освіту», «Про службу в органах місцевого самоврядування», – зазначив Олександр Лісовий.
Також начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги звернув увагу присутніх на змінах, які були внесені до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» . Цим документом були внесені  зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.
Відтепер право на безоплатну правову допомогу отримають найбільш незахищені суспільні групи – внутрішньо переміщені особи та учасники бойових дій, а також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості.
«Сучасні освітні тенденції передбачають зміщення акцентів у правовому навчанні школярів із накопичення знань до формування здатності учнів самостійно здобувати, аналізувати, тлумачити, переосмислювати, оцінювати й застосовувати на практиці різноманітну правову інформацію», – зазначив фахівець місцевого центру.
Задля полегшення у досягненні цієї мети Олександр Лісовий розповів вчителям історії та права продовідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid, яка перебуває у стадії наповнення правовою інформацією, відповідно до чинного законодавства.
         До фахівців Голованівського місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги можна звернутись за адресою:
смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1
Телефони: (05252) 2-25-83, (068) 834-77-45, (093) 423-33-73
Адреси бюро правової допомоги:
Бобринецьке бюро правової допомоги
м. Бобринець, вул. Незалежності, 80
Гайворонське бюро правової допомоги
м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, 20
Маловисківське бюро правової допомоги
м. Мала Виска, вул. Центральна, 62
Новоукраїнське бюро правової допомоги
м. Новоукраїнка, вул. Покровська, 67
Благовіщенське бюро правової допомоги
м. Благовіщенське, вул. Ореста Гуменюка, 8
Вільшанське бюро правової допомоги
смт Вільшанка, вул. М. Лагонди, 30
Добровеличківське бюро правової допомоги
смт Добровеличківка, вул. Центральна, 1037
Новоархангельське бюро правової допомоги
смт Новоархангельськ, вул. Пушкіна, 28
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.