назад

Новодністровське бюро правової допомоги – про правові наслідки цивільного шлюбу

152-1У сучасному суспільстві дедалі частіше молоді люди починають своє спільне життя без офіційної реєстрації шлюбу, але при цьому мають повноцінні подружні стосунки. Вони купують житло та транспортні засоби, спільно виховують дітей. Пропонуємо розібратися, що являє собою «цивільний шлюб», які права та обов’язки чоловіка та жінки, що обрали такі сімейні відносини.


Фотографія з Інтернету

В Україні чимало таких родин, які спільно проживають і не оформлюють офіційно своїх відносин, це їх право. Причини – у кожного різні. Водночас постає спектр питань щодо прав та обов’язків суб’єктів таких родинних відносин. Зокрема, які правові наслідки спільного проживання без державної реєстрації шлюбу; чи розповсюджуються на такі родини норми цивільного законодавства, що регулюють офіційні шлюби та інше.

ПРАВОВИЙ СТАТУС «ЦИВІЛЬНОГО ПОДРУЖЖЯ»

Визначення поняття «цивільний шлюб» в законодавстві немає. Натомість у нормативно-правових актах і судовій практиці нерідко зустрічаються терміни «фактичні шлюбні відносини» або «фактичний шлюб». Однак більшість усе ж дотримується думки, що найприйнятніший термін, який характеризує вищезазначений вид відносин чоловіка та жінки, – «цивільний шлюб». Згідно із загальними правовими нормами – це проживання жінки та чоловіка однією сім’єю без офіційної реєстрації шлюбу, тобто спільне проживання, побут та ведення домашнього господарства, засновані на почуттях любові, взаємоповаги, бажанні створити сім’ю.

Закоханим слід пам’ятати про те, що майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на правах спільної сумісної власності (якщо інше не встановлено письмовим договором між ними).

Щодо правового статусу «цивільного подружжя», то, незважаючи на намагання законодавця прирівняти цивільний шлюб до офіційно зареєстрованого, на практиці виникає безліч спірних питань, на які на законодавчому рівні немає конкретних відповідей. Саме відсутність чіткої системи правового регулювання цивільного шлюбу породжує невизначеність і неоднозначність підходу судів до вирішення спорів, які виникають після його припинення.

ПОДІЛ МАЙНА В РАМКАХ ЦИВІЛЬНОГО ШЛЮБУ

У питаннях поділу майна такі сім’ї менш захищені, ніж ті подружжя, які офіційно зареєстрували шлюб, оскільки практичного механізму поділу такого майна законодавством не передбачено.

Найчастіше проблема поділу майна виникає тоді, коли право власності на таке майно оформлене лише на одного з подружжя. Законодавством не передбачено надання згоди когось одного із цивільного подружжя на укладання договору, наприклад, купівлі-продажу квартири чи автомобіля. Отже, один із цивільного подружжя не застрахований від відчуження майна законним власником без отримання згоди іншого.

Якщо перед чоловіком та жінкою постає питання поділу майна, що було набуте ними під час проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу, вони мають право поділити його добровільно. Для цього необхідно укласти нотаріально посвідчений договір та визначити частки майна, що належатимуть кожному з них. В іншому разі, тобто якщо домовитись не вдалось, доведеться звертатись до суду.

ОСОБЛИВОСТІ СУДОВОГО ЗАХИСТУ ПРАВА ПОДРУЖЖЯ В ЦИВІЛЬНОМУ ШЛЮБІ

Позиція суддів щодо цих питань зводиться до того, що сам лише факт перебування у фактичних шлюбних відносинах без установлення участі сторін у спільному набутті майна не є підставою для визнання за ними права спільної сумісної власності на нього. В такому разі зацікавленій особі доведеться подавати до суду позовну заяву про встановлення факту проживання однією сім’єю та визнання права власності на частку в спільному володінні. По-перше, необхідно буде довести факт проживання однією сім’єю, а, по-друге, що майно, яке підлягає поділу, належить подружжю на правах спільної сумісної власності. При цьому важливо з’ясувати час, з якого особи почали фактично проживати однією сім’єю, що зробити досить проблематично. Основними доказами для встановлення факту проживання однією сім’єю слугують показання свідків. Не зайвим також буде надати суду й інші докази: фотокартки, відеозаписи (як доказ, що подружжя спільно проживало, вело побут та відпочивало).

У разі наявності спільних дітей, свідоцтво про народження буде вагомим доказом для встановлення факту проживання однією сім’єю. Якщо особи були разом зареєстровані у квартирі чи будинку, що підлягає поділу, підтвердженням також слугуватиме реєстраційний запис у паспорті. Важливо не лише довести факт спільного проживання та набуття спірного майна, а й те, що особа, яка прагне визнати право власності на таке майно, зробила грошовий внесок у його придбання. В такому випадку квитанції та чеки будуть слугувати доказами у справі.

Водночас, коли жінка або чоловік хоче довести суду, що спірне майно було придбане не за спільні кошти, а за власні, додатково необхідно подати до суду докази недостатності у другого із цивільного подружжя фінансової спроможності для його придбання.

Після смерті одного з цивільного подружжя другий, за умови відсутності заповіту, має досить примарні шанси успадкувати майно, спільно набуте за період проживання в цивільному шлюбі. Відповідно до положень Цивільного кодексу, до першої черги спадкування за законом належать виключно діти, один із подружжя та батьки. При цьому має значення час проживання разом із спадкодавцем такої особи – він має становити не менше п’яти років. Щоб довести своє право на частину спадщини, а саме на майно, спільно набуте за час цивільного шлюбу, знову ж таки необхідно звертатися до суду.

КОРИСНІ ПОРАДИ

Виходом із таких ситуацій може бути врегулювання проблеми з поділом майна в договірному порядку. Якщо це договір купівлі-продажу, необхідно вказати двох покупців і, відповідно, придбане майно оформити як спільну часткову власність із зазначенням розміру часток кожного з покупців такого майна. Крім того, особи, що проживають без зареєстрованих шлюбних відносин, мають право укласти угоду про володіння, користування та розпорядження майном, що знаходиться в їх спільній власності. Це дозволить визначити порядок його користування та поділ у майбутньому.

Укладати шлюбний контракт має право тільки законне подружжя, інакше його можуть визнати недійсним.

Закохані самі обирають, чи потрібен їм штамп у паспорті, але варто пам’ятати про наслідки. У такому разі цивільне подружжя після розлучення ризикує не отримати всього спектра цивільних прав та обов’язків, на відміну від офіційно зареєстрованого.

Контактна інформація! До фахівців Новодністровського бюро правової допомоги можна звернутись за адресою: м.Новодністровськ, м-н Юність, буд.1Г. Контактний телефон: (0 3741) 3 -15- 70.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на зазначену телефону лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах країни є безкоштовними та приймаються цілодобово).