назад

Новодністровське бюро правової допомоги радить: сплати аліменти і живи спокійно

137-1З яких видів доходів не утримуються аліменти? Який порядок виплати аліментів в Україні? Як діяти, якщо Вам відмовляються їх сплачувати? З цими запитаннями і не лише продовжують звертатись до центрів та бюро безоплатної правової допомоги Чернівецької області буковинці, тож надаємо роз’яснення з найбільш поширених питань.

Перш за все нагадаємо про те, що, відповідно до норм чинного законодавства, аліменти є власністю дитини, а не того з батьків, на чиє ім’я вони виплачуються. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і має бути необхідним та достатнім для забезпечення її гармонійного розвитку.

ЯКИЙ ПОРЯДОК ВИПЛАТИ АЛІМЕНТІВ В УКРАЇНІ?


137-3Найкращим варіантом як для батьків, так і для дитини – домовленість між дорослими, які вирішили жити окремо, про забезпечення дитини. Чинне законодавство дає їм право самостійно визначити всі ключові параметри.
Для цього колишнє подружжя повинно укласти договір про сплату аліментів на дитину, в якому слід вказати розмір аліментів, строки їх виплати та інші умови. Документ повинен бути укладений письмово й підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню. Маючи його на руках, у разі невиконання одним із батьків узятих на себе зобов’язань за договором, стягнення аліментів здійснюється не за судовим рішенням, а на підставі виконавчого напису нотаріуса.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО АЛІМЕНТИ НЕ ВИПЛАЧУЮТЬСЯ?

137-3Нерідко колишнє подружжя не може знайти спільну мову, незважаючи на те, що йдеться про майбутнє їхньої спільної дитини. Якщо з яких-небудь причин домовленості досягти не вдалося, той із батьків, із ким проживає дитина, має право звернутися до суду з відповідним позовом.
У такому випадку аліменти на дитину присуджуються або як частка від заробітку, або у вигляді конкретно визначеної суми. За рішенням суду аліменти повинні виплачуватись щомісяця.

КУДИ ТРЕБА ЗВЕРТАТИСЬ ЗА СТЯГНЕННЯМ АЛІМЕНТІВ ТА ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ?

137-3Справи про стягнення аліментів розглядаються місцевими судами в порядку цивільного судочинства.
Відповідно до нових правил, реалізація права на стягнення аліментів у судовому порядку здійснюватиметься за двома процедурами:
 у порядку наказного провадження (тепер – у більшості випадків);
 у порядку позовного провадження.
Перший варіант – звернутися із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у такому розмірі: на одну дитину – чверті доходу, на двох дітей – третини доходу, на трьох і більше дітей – половини заробітку платника аліментів.
Можна також звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, який щорічно встановлюється Кабміном.
Спрощене наказне провадження передбачає прискорену процедуру видачі судового наказу без виклику учасників на судове засідання. Наказ виступає виконавчим документом і підлягає примусовому виконанню без видачі на нього виконавчого листа.
Якщо ж заявляється вимога про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі в більшому розмірі або вимога, пов’язана з встановленням чи оскарженням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших зацікавлених осіб, тоді реалізація права на стягнення аліментів здійснюється у порядку позовного провадження, що передбачає довгу процедуру розгляду і схвалення рішення суду. У цьому випадку для примусового стягнення буде видано виконавчий лист.
Для реалізації права на стягнення аліментів у наказному провадженні подається заява про видачу судового наказу, в позовному – позовна заява. До заяви додаються документи та інші докази, що підтверджують обґрунтованість вимог про виплату аліментів. Ніяких обов’язків повідомляти боржника про намір стягнути аліменти за рішенням суду немає.
Тож якщо інший із подружжя ухиляється від сплати аліментів, можливе їх присудження в судовому порядку і в подальшому їх примусове стягнення.

ЧИ ВПЛИВАЄ НА ВИПЛАТУ АЛІМЕНТІВ НОВИЙ ШЛЮБ АБО НАЯВНІСТЬ ДІТЕЙ В ІНШОМУ ШЛЮБІ?

137-3Сам по собі факт укладення нового шлюбу не впливає на виплату аліментів. Однак на зміну умов їх виплати може вплинути наявність у платника аліментів обов’язку утримувати свою нову родину.
Стосовно ж випадків, коли у платника аліментів з’являються інші діти, то, безумовно, за певних обставин, цей факт може вплинути на розмір аліментів.
Наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків враховується судом при визначенні розміру аліментів. При цьому зміна розміру аліментів відбувається виключно за рішенням суду.

З ЯКИХ ДОХОДІВ УТРИМУЮТЬСЯ АЛІМЕНТИ В УКРАЇНІ?

137-3Той з батьків, який повинен платити аліменти, може подати заяву за місцем роботи про відрахування аліментів зі своєї заробітної плати. При цьому в заяві можна відразу вказати як термін, так і суму виплати. Такий порядок виплати забезпечує своєчасне і точне відрахування зазначеної в заяві суми. Крім того, цей варіант найзручніший у тому випадку, коли інші способи добровільної сплати аліментів не підходять платнику аліментів.

З іншого боку, той із батьків, з ким проживає дитина, може подати заяву про реалізацію виконавчого документа про відрахування аліментів із заробітної плати за місцем роботи платника. Але це можливо тільки після схвалення рішення про виплату аліментів судом.

ЧИ ІСНУЮТЬ ЯКІСЬ СПЕЦІАЛЬНІ УМОВИ ВИПЛАТИ АЛІМЕНТІВ ДЛЯ БЕЗРОБІТНИХ, ПЕНСІОНЕРІВ, ВІЙСЬКОВИХ АБО ПІДПРИЄМЦІВ?

137-3Українські закони не встановлюють якихось особливих норм для будь-якої з категорій. І державні службовці, і військові, і приватні підприємці, і пенсіонери платять аліменти на тих же підставах і в тому ж порядку, як і всі інші громадяни.
Більше того, судове рішення про стягнення аліментів обов’язкове й підлягає виконанню, незалежно від того, працює особа чи ні. Безробітним, як правило, повинна виплачуватися відповідна допомога, яка є одним із видів доходу.
Якщо ж платник з якихось причин не має можливості утримувати дитину, призначається тимчасова допомога з державного бюджету. Однак неплатникам сподіватися на цю норму не варто, адже сума наданої дитині тимчасової державної допомоги підлягає стягненню з платника в судовому порядку.

З ЯКИХ ВИДІВ ДОХОДІВ НЕ УТРИМУЮТЬСЯ АЛІМЕНТИ?

137-3Аліменти не можуть стягувати з надбавок до пенсії, що виплачуються на догляд за особами з інвалідністю першої групи. Окрім того, аліменти не утримують з допомоги на лікування, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, одноразової допомоги при народженні дитини, соціальної допомоги малозабезпеченим родинам. Повний перелік таких категорій можна знайти в постанові Кабінету Міністрів України № 146 від 26.02.1993 року.

ЯК МОЖНА ВПЛИНУТИ НА ТИХ, ХТО НЕ ХОЧЕ ЗАБЕЗПЕЧУВАТИ ДИТИНУ?

137-3Якщо боржник добровільно не виконує рішення суду про стягнення аліментів, слід звернутися до державної виконавчої служби або до приватного виконавця. Саме на них покладено обов’язок примусового виконання судових рішень.
У разі, коли розмір заборгованості перевищує суму платежів за три місяці, виконавець може накласти арешт на майно боржника. Якщо майно відсутнє, а боржник і надалі самоусувається від сплати, застосовують жорсткіші засоби впливу, такі як:
 встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;
 встановлення тимчасового обмеження боржника у праві управління транспортними засобами;
 встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною і охолощеною зброєю;
 встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання.
Усі ці обмеження застосовуватимуться до повного погашення заборгованості зі сплати аліментів та проводяться державним виконавцем за спрощеною процедурою, без звернення до суду.
Крім того, той із батьків, який не проживає з дитиною, втрачає можливість впливати на рішення про тимчасовий виїзд дитини за межі України.
Для неплатників уводиться також новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи на строк від 120 до 240 годин, які боржник виконуватиме у вільний від роботи чи навчання час. Вид таких робіт визначатимуть органи місцевого самоврядування. Однак суспільно корисні роботи не призначаються особам, визнаними особами з інвалідністю I або II групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років і чоловікам старше 60 років
У разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт постановою суду (судді) термін невиконаних таких робіт може бути замінено адміністративним арештом. Тоді термін арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту рівна п’ятнадцяти годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати п’ятнадцяти діб.
Оплата за такі роботи спрямовується на погашення заборгованості зі сплати аліментів.

В ЯКИХ СИТУАЦІЯХ РОЗМІР АЛІМЕНТІВ МОЖЕ ЗМІНИТИСЯ?

137-3Розмір аліментів може бути зменшено або збільшено за рішенням суду. Для цього платнику або одержувачу необхідно подати відповідний позов до суду.
Підставою для такого позову може стати зміна матеріального чи родинного стану одного з батьків дитини, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них, інші індивідуальні обставини.
Наприклад, це може бути зміна розміру доходу когось із батьків або нецільове витрачання аліментів.

ЧИ МОЖНА ВІДМОВИТИСЬ ВІД СПЛАТИ АЛІМЕНТІВ?

137-3За рішенням суду батьки можуть бути звільнені від обов’язку утримувати дитину, якщо її доход набагато перевищує доход кожного з них і повністю забезпечує її потреби.
У процесі розгляду справи суд у кожному конкретному випадку розглядає всі обставини, пояснення сторін, третіх осіб або їх представників, показання свідків, письмові або речові докази, висновки експертів.

ЧИ МОЖНА СКАСУВАТИ АЛІМЕНТИ ПІСЛЯ РОЗЛУЧЕННЯ І ЩО ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО?

137-3Батьки мають право з дозволу органу опіки та піклування укласти між собою договір про припинення сплати аліментів у зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно. Це може бути житловий будинок, квартира, земельна ділянка або будь-який інший об’єкт нерухомості. Такий договір повинен засвідчити нотаріус.
Однак укладення такого договору не звільняє від обов’язку брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами.

ЧИ МОЖУТЬ ПРОТИ НЕПЛАТНИКА ПОРУШИТИ КРИМІНАЛЬНУ СПРАВУ ЗА НЕСПЛАТУ АЛІМЕНТІВ?

137-3Стаття 164 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від сплати аліментів.

Під кримінальну відповідальність підпадають приховування доходів, зміна місця проживання, місця роботи (без повідомлення державного або приватного виконавця), які призвели до виникнення заборгованості протягом трьох місяців.

Для відкриття кримінального провадження слід звернутися із заявою до органів досудового розслідування.

Звертаємо увагу на те, що в разі несплати аліментів з об’єктивних причин, зокрема через відсутність доходів, притягнути платника до кримінальної відповідальності майже неможливо.

ДО ЯКОГО ВІКУ БАТЬКИ ПОВИННІ УТРИМУВАТИ ДИТИНУ?

137-3За загальним правилом батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, тобто до 18 років.

Однак це правило має винятки. Законом встановлено, що в разі якщо повнолітні діти продовжують навчання й у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення 23 років.

Батьки також зобов’язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дітей, які потребують матеріальної допомоги.

ЯК ПРОКОНТРОЛЮВАТИ ВИПЛАТИ НА ДИТИНУ?

137-3За заявою платника аліментів орган опіки та піклування може перевірити витрачання аліментів на потреби дитини. У разі їх нецільового витрачання, платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

ЧИ МОЖЕ ІНФОРМАЦІЯ ПРО БОРЖНИКА СТАТИ ПУБЛІЧНОЮ ТА ЯК ВПЛИВАЄ СТАТУС «НЕПЛАТНИКА АЛІМЕНТІВ» НА ЙОГО ЖИТТЯ ?

137-3Закон України «Про виконавче провадження» передбачив створення Єдиного реєстру боржників. Його метою якраз і є оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання, а також запобігання відчуженню такими боржниками майна.
Відомості про боржників, включені до Єдиного реєстру боржників, відкриті й розміщуються на офіційному сайті Міністерства юстиції України.
Окремо в реєстрі подано перелік боржників, які мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці.
Сума боргу в цьому реєстрі недоступна для громадськості, оскільки її оприлюднення неможливе відповідно до норм про захист конфіденційної інформації. Ці дані можуть бути відкриті тільки для того з батьків, який проживає з дитиною, у вигляді довідки про наявність заборгованості зі сплати аліментів.
Міністерство юстиції України представляє окремий публічний реєстр злісних неплатників аліментів, доступний як для журналістів, так і для українських громадян.
Якщо у Вас залишились запитання, радимо звертатися безпосередньо до установ, які здійснюють і контролюють виконання рішень судів, або скористатись своїм правом та отримати консультацію чи роз’яснення у фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Контактна інформація! До фахівців Новодністровського бюро правової допомоги можна звернутись за адресою: м.Новодністровськ, м-н Юність, буд.1Г. Контактний телефон: (0 3741) 3 -15- 70.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на зазначену телефону лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах країни є безкоштовними та приймаються цілодобово).