назад

Новоселицьким студентам розповіли про юридичну відповідальність та відновне правосуддя

Про особливості юридичної відповідальності підлітків та програму відновного правосуддя спілкувалася зі студентами комунального вищого навчального закладу «Новоселицький медичний коледж БДМУ» завідувач Новоселицького бюро правової допомоги Світлана Гузун.

Насамперед юристка зазначила, що неповнолітні можуть нести цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність. Світлана Гузун розповіла студентам коледжу з якого віку особу можуть притягнути до адміністративної та кримінальної відповідальності; які заходи впливу та покарання можуть застосовувати до неповнолітніх, що таке відновне правосуддя для неповнолітніх.Поширеною серед підлітків є думка, що до повноліття вони не несуть жодної відповідальності або за їх правопорушення відповідають батьки. Але насправді це незовсім так. Законодавство передбачає, що кримінальна відповідальність неповнолітніх за загальним правилом настає з 16 років. Проте за деякі види злочинів (умисне вбивство, зґвалтування, умисне тяжке/середньої тяжкості тілесне ушкодження, крадіжка, розбій, вимагання, хуліганство тощо) кримінальній відповідальності підлягають особи у віці з 14 років.

До неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, суд може застосувати такі основні види покарань: 1) штраф; 2) громадські роботи; 3) виправні роботи; 4) арешт; 5) позбавлення волі на певний строк. У разі якщо в неповнолітнього недостатньо майна для відшкодування матеріальної шкоди, завданої ним, то такі збитки покривають батьки.

Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного порушення 16-річного віку. До осіб віком 16-18 років, які вчинили адміністративне правопорушення застосовують заходи впливу: 1) зобов’язання публічно попросити вибачення у потерпілого; 2) попередження; 3) догана або сувора догана; 4) передача неповнолітнього під нагляд батькам чи педагогічного, трудового колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Світлана Гузун також розповіла про реалізацію «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

«Участь неповнолітнього у відновному правосудді це шанс не стати засудженим, примиритись, виправити ситуацію із завданою шкодою для потерпілої сторони, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних проступків», наголосила юристка.

А ще під час заходу фахівчиня бюро правової допомоги ознайомила присутніх із вимогами Закону України «Про безоплатну правову допомогу», який гарантує громадянам право на безоплатну первинну правову допомогу, що включає: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру.

Світлана Гузун також поінформувала про перелік категорій осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги та нагадала, що за правовою допомогою можна звернутися до Новоселицького бюро правової допомоги: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, тел. (03732) 5-07-20, або ж скористатися цілодобовою безкоштовною гарячою лінією 0800 213 103.

На завершення заходу працівник бюро роздала присутнім інформаційні матеріали та буклети з правової тематики.