назад

Об’єднання зусиль державних і громадських структур у забезпеченні захисту виборчих прав громадян

1

Як реалізувати виборче право людям, які працюють чи навчаються не за місцем реєстрації свого проживання? Чи є ви у списках виборців і що робити, якщо такі відомості відсутні, що потрібно для цього знати і куди звертатися, аби не втратити можливість проголосувати? Саме ці та інші питання, пов’язані з виборами Президента України, розглядалися на засіданні круглого столу, організованого фахівцями Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області спільно із активістами громадської організації “Активна Громада” у м. Рівне.

Участь у заході взяли також працівники МЦ з надання БВПД, адвокати, правозахисники, представники Нацполіції.

2

Кожен виборець має право проголосувати лише на тій дільниці, де він включений у список, – зазначив у своєму виступі заступник директора Регіонального центру з надання БВПД Микола Павлюк. Однак, якщо людина працює чи навчається одному місті, а зареєстрована в іншому населеному пункті, то вона має право використати своє право голосу і бути включена до списків виборців не за місцем реєстрації. Що для цього потрібно? Насамперед, звернутися до найближчого Державного реєстру виборців (зазвичай це приміщення адміністрацій) і надати такі документи, як паспорт, довідку з місця роботи чи навчання, а також написати заяву з проханням тимчасово змінити місце голосування, вказавши ту виборчу дільницю, де має бажання голосувати. Таку заяву можна подати не пізніше ніж за 5 днів до голосування, тобто до 25 березня.

3

Микола Павлюк також розповів про сервіси, за якими можна перевірити, чи є ви у списках виборців і за якою адресою знаходиться виборча дільниця, де будете голосувати, зокрема, скористувавшись сайтом Державного реєстру виборців в кабінеті виборця – www.drv.gov.ua, чи знайти відповіді на інші правові питання за допомогою системи WikiLegalAid – wiki.legalaid.gov.ua.

4

Не обминув виступаючий і питання, як використати право голосу тим молодим людям, які голосуватимуть вперше, а також нагадав, що внутрішньо переміщеним особам аби проголосувати на президентських виборах, не потрібно додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.

5

Присутні на засіданні представники Нацполіції акцентували увагу на важливості взаємодії з правоохоронними органами щодо випадків порушень виборчих прав громадян, а громадські активісти наголошували на ролі громадських організацій у виборчій кампанії, проведені спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості громадян, адже лише об’єднавши зусилля державного та громадського секторів, можна забезпечити належну реалізацію та захист виборцями їхніх прав.

6

Довідково: з питань правової допомоги, а також питань, пов’язаних з виборчим процесом , просимо звертатися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).