назад

Об’єднання зусиль для запобігання дискримінації та надання правової допомоги постраждалим від домашнього насильства та торгівлі людьми

2

Гендерна дискримінації та переслідування за ознакою статі, посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства, правовий захист постраждалих від торгівлі людьми – питання, що стали предметом обговорення під час засідання обласної координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми, що відбулася у Рівненській облдержадміністрації під головуванням директора департаменту соціального захисту населення Рівненської ОДА Олексія Шамака. Участь у заході взяли представники обласної державної адміністрації, юстиції, Регіонального центру з надання БВПД, правоохоронних органів, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, освіти, медицини, релігійних та громадських організацій.

Виступаючи перед учасниками засідання, старший інспектор з особливих доручень відділу дільничних офіцерів поліції управління превентивної діяльності ГУНП у Рівненській області Олег Шандрук поінформував присутніх, що на сьогодні на обліку перебуває 2864 особи , які звернулися за допомогою з приводу домашнього насильства. І хоча в порівняні з 2017 роком кількість звернень зменшилася на 6,2 відсотка, проблема домашнього насильства залишається актуальною, про що і свідчать нові дієві зміни у законодавстві. Проблема і в тому, що кожна п’ята сім’я, яка потерпіла від домашнього насильства, звертається за допомогою вдруге і втретє, а звідти напрошується висновок, що засоби покарання кривдника є недостатньо ефективними.

1

-Занепокоєння викликає і той факт, – зазначила начальник відділу з питань оплати праці та соціально-трудових відносин департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Тетяна Кульчицька, що досить часто жертвами домашнього насильства стають діти. На початок нинішнього року кількість звернень щодо насильства чи жорстокого поводження з дітьми у порівняні з аналогічним періодом минулого року збільшилося. Дуже часто дорослі застосовують насильницькі методи виховання дітей через почуття власного безсилля та власних пережитих травм у дитинстві, а потім скаржаться, що крім крику і ляпасів, дитина нічого не розуміє. І як не прикро, такі методи виховання у деяких родинах стають нормою.

4

З актуального на сьогодні питання протидії торгівлі людьми у Рівненській області виступили голова громадської організації «Центр підтримки громадських ініціатив» «Чайка» Лариса Гунько, та головний спеціаліст відділу з питань оплати праці та соціально-трудових відносин департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Очеретнюк, які , зупинилися на питаннях захисту прав тих, хто зіткнувся з таким ганебним явищем, як торгівля людьми. За статистикою з початку поточного року троє людей подали заяви для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. З них – 1 чоловік зазнав трудової експлуатації на території Німеччини та Республіки Чехії, інший під час перебування в полоні на окупованій території протягом 2015-2016 р.р. Ще одна жінка була виявлена правоохоронними органами на етапі переміщення з метою сексуальної експлуатації. Всі вони набули статусу особи, постраждалої від торгівлі людьми. А загалом такого статусу, починаючи з 2014 року і понині набуло 15 осіб.

5

Після обговорення винесених на розгляд питань учасники засідання наголосили на необхідності об’єднання зусиль всіх структур для запобігання дискримінації та надання правової допомоги постраждалим від домашнього насильства та торгівлі людьми.