назад

Об’єднати зусилля, щоб допомогти постраждалим від домашнього насильства

FE1За офіційною статистикою 1,1 мільйон українок щорічно стикаються з фізичною та сексуальною агресією в сім’ї. Кожного дня поліція фіксує 348 випадків домашнього насильства, в 70-80 % його жертвами стають жінки. У поліцію звертається тільки 10-15 % потерпілих. Чи можна змінити ситуацію? Як допомогти? Ці та інші питання обговорювали під час «Форуму єдності та розуміння», який проходив у Житомирі 10-11 січня.

– Українське законодавство вдосконалюється і постраждалі від домашнього насильства мають реальні механізми захисту від домашніх тиранів. Вже більше року діє закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також діти отримали доступ до безоплатної вторинної правової допомоги. З 11 січня цього року набрали чинності зміни до Кримінального та Кримінально Процесуального кодексів України, які посилили відповідальність за домашнє насильство. Але лише одного законодавства недостатньо. Варто об’єднати зусилля різних інституцій аби надати кваліфіковану, фахову, а головне вчасну допомогу тим, хто потерпає від насильства у родині, – розповіла заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.

FE2
Протягом двох днів представники громадських об’єднань, поліції, Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області, Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представниці потерпілих жінок та засобів масової інформації обговорювали низку питань пов’язаних з домашнім насильством. Розроблялись варіанти розв’язання різноманітних проблем. Спільними зусиллями учасників форуму відпрацьовано алгоритми дій, ефективність яких була перевірена під час практичних занять.

{module РЦ}