назад

Обчислити пенсію з урахуванням максимальної заробітної плати особи можливо

pensionnyi fond 1Консультування громадян з питань пенсійного забезпечення кваліфікованими спеціалістами управління Пенсійного фонду в Приморському районі м. Одеси в приміщенні Другого одеського місцевого центру з надання БВПД стало вже очікуваним та важливим заходом для постійних клієнтів Центру, а також для тих, хто вперше звернувся по допомогу.

    Отже, партнери Центру систематично надають клієнтам центру якісну безкоштовну первинну правову допомогу. Зазвичай питання, яке найчастіше хвилює пенсіонерів, стосується збільшення розміру пенсії та її перерахунок. Отже, кожен, хто багато працював, бажає отримувати пенсію «по заслузі». 

Відповідно до ч. 2 статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку (яка працює з 1 липня 2000 року), а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку – на підставі документів для призначення (перерахунку) пенсії (довідка про заробітну плату/доходи, яка підтверджується первинними документами (відомості про заробітну плату)). 

Згідно з положеннями ст. 40 Закону, для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату, первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців (5 років), для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, а за період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року – за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Так, пенсіонерка Л., не задоволена розміром обчисленої пенсії, яка має страховий стаж понад 25 років, звернулась до Другого місцевого центру з надання БВПД з питанням про її право на здійснення перерахунку пенсії з урахуванням максимально вигідного для неї періоду роботи, а саме до 2000 року, тобто коли її дохід був самий високий за весь період страхового стажу.

Відповідно до положень діючого законодавства головний спеціаліст управління Пенсійного фонду в Приморському районі м. Одеси Ольга Шуба роз’яснила наступне.

Гр. Л. має право на перерахунок пенсії, для чого останній необхідно подати заяву до територіального органу Пенсійного фонду та пред’явити паспорт, реєстраційний номер платника податків та пенсійне посвідчення.  Для обчислення пенсії гр. Л. буде врахована заробітна плата за ті 60 календарних місяців (5 років) страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року (до впровадження системи персоніфікації) незалежно від перерв, які самостійно визначить заявниця.

У разі самостійного вибору періоду для обчислення пенсії, заробітну плату за той період гр. Л. повинна підтвердити первинними документами (довідка про заробітну плату роботодавця). 

Документи про призначення (перерахунок) пенсії розглядає територіальний орган Пенсійного фонду та не пізніше 10 днів з дня їх надходження приймає рішення про призначення (перерахунок) або про відмову в призначенні (перерахунку) пенсії.

Одночасно повідомляємо, що кожен випадок нарахування (перерахування) пенсії проводиться в індивідуальному порядку з урахуванням багатьох критеріїв (умови праці, дата народження, розмір доходу тощо), тому самостійне проведення аналогії може бути помилковим.

Нагадуємо, що безкоштовне роз’яснення законодавства і консультації з правових питань можуть отримати всі, хто звернеться до Другого одеського місцевого центру за адресою: м. Одеса, вул. Коблевська, 40, телефон: (048) 726-14-45, незалежно від статків та соціального статусу.