назад

32815933 779029035621388 1519359270963904512 n16 травня 2018 року в апеляційному суді Тернопільської області відбулась робоча нарада за участю директора Регіонального центру Ірини Хондогій, голови апеляційного суду Тернопільської області Богдана Гірського та заступника голови апеляційного суду Олега Стадника на якій були обговорені проблемні питання, котрі виникають у процесі надання безоплатної вторинної правової допомоги адвокатами Тернопільської області, а також, питання взаємодії між установами надання безоплатної правової допомоги нашої області та судом.

Очільниця Центру нагадала, що віднедавна значно розширилось коло осіб, які за законом мають право на отримання безоплатної правової допомог, а також положення законодавства, які дозволяють здійснювати представництво інтересів громадянина у суді не лише адвокатам, які співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги, але й іншим працівникам системи БПД:

«У кожному місцевому центрі функціонують відділи представництва, за якими закріплені кваліфіковані працівники з юридичною освітою. Коли до місцевого центру звертається клієнт за наданням йому правового захисту, і він підпадає під категорію громадян за ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», йому призначається адвокат, згідно доручення центру, або працівник зазначеного відділу отримує наказ від директора на представництво інтересів і захищає права клієнта у відповідному органі. – повідомила Ірина  Хондогій. – Захист прав та інтересів можуть здійснювати і фахівці бюро правової допомоги».

Також було акцентовано увагу на проблемних питаннях, які виникають під час взаємодії судових органів з центрами надання БВПД та адвокатами, що надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Зокрема, було звернуто увагу на те, що система безоплатної правової допомоги фінансується за рахунок коштів державного бюджету, та кожен випадок призначення адвоката тягне за собою бюджетні видатки. Тому, залучення адвоката у справу повинно відбуватись у чіткій відповідності до закону та не повинні допускатись необґрунтовані залучення адвоката за державні кошти особам, які в силу свого майнового стану спроможні залучити адвоката самостійно.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 49 КПК України, слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов’язані забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо:

1) відповідно до вимог статті 52 цього Кодексу участь захисника є обов’язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника;

2) підозрюваний, обвинувачений заявив клопотання про залучення захисника, але за відсутністю коштів чи з інших об’єктивних причин не може його залучити самостійно;

3) слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а підозрюваний, обвинувачений не залучив його.

Довідково. В області працюють три місцевих центри з надання БВПД – Тернопільський, Кременецький, Чортківський, та 14 бюро правової допомоги. Останні є структурними підрозділами місцевих центрів з надання БВПД.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантовані державою, та як її можна отримати.