назад
14.02.17

Обговорювали права та обмеження праці неповнолітніх

OkM 170213 413 лютого 2017 року у Охтирському коледжі СНАУ інтегратор Марина ЛАПОНОГ провела лекцію, з питань праці неповнолітніх, їх прав, гарантій та обмежень. Викладення матеріалу проводилося для студентів 31 та 32 крупи ІІІ курсу за спеціальністю «технік-механік», за участі завуча з навчально-виховної роботи Віктора ІВАХА.

Марина ЛАПОНОГ розпочала з опису права на працю, що закріплене у ст. 43 Конституції України та гарантує можливість заробляти собі на життя працею, яку вільно обирає та на яку вільно погоджується. Вона повідомила, що неповнолітні мають рівне з іншими громадянами право на працю, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх. Разом з тим, у галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці неповнолітні користуються пільгами, встановленими законодавством України. «За загальним правилом прийняття на роботу осіб, молодше16 роківне допускається. Але як виняток, за згодою одного з батьків або особи, що його замінює, особи можуть прийматися на роботу при досягненні 15-ти років. Відповідно до статті 51 Кодексу законів про працю України, скорочена тривалість робочого часу встановлюється: для працівників віком 16-18 років – 36 год. на тиждень, для осіб віком 15-16 років (учнів віком 14-15 років, які працюють у період канікул) – 24 год. на тиждень», – додала Марина ЛАПОНОГ.

OkM 170213 2

Також до уваги присутніх доведено інформацію про щорічні відпустки, що надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві (при цьому надається відпустка саме повної тривалості, а не пропорційно відпрацьованого ними часу). 

 

Наприкінці присутнім повідомили про можливість захисту своїх прав та отримання у разі необхідності консультацій юристів у Охтирському місцевому центрі з надання БВПД : м. Охтирка, вул. Перемоги, 13 т. (05446) 4-22-23.