назад

Обмежені можливості не обмежують Ваші права на безоплатну правову допомогу

01.03.2016 invalidЗ метою реалізації та захисту прав людей з інвалідністю, 17 листопада фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області спільно з Житомирським місцевим центром з надання БВПД обговорили проблеми з якими стикаються батьки, які опікуються дітьми-інвалідами та шляхи вирішення цих проблем. Захід відбувся за участі членів ГО «Світ без обмежень».

Для початку директор Житомирського місцевого центру Тетяна Кулик наголосила на потребі не ігнорувати свого права скористатися безоплатною правовою допомогою. «Місцеві центри забезпечують доступ до безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпечені – особи, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів; учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО; діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; діти-інваліди», – відмітила Тетяна Кулик.

17.11.2016 - leksia 1

Основною темою для обговорення стало питання юридичної підтримки дітей-інвалідів та їх батьків. Також Тетяна Кулик, наводячи приклади, роз’яснила як розрахувати прожитковий мінімум, як домогтися стягнення аліментів на дитину тощо.

Заступник начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб`єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Житомирського місцевого центру Вікторія Тогунова детально пояснила схему за якою надається правова допомога та як призначається адвокат.

«При зверненні до місцевого центру, в першу чергу, з’ясовується, чи є особа суб’єктом надання безоплатної вторинної правової допомоги. Тобто, чи має вона на неї право, а також вид правової допомоги, якої вона потребує – первинної чи вторинної, – пояснила Вікторія Тогунова. – Якщо особа надала документи, що підтверджують її право на безоплатну вторинну правову допомогу, то до 10 днів їй буде призначено адвоката, який надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Якщо ж питання не потребує судового розгляду клієнту надають кваліфіковану юридичну консультацію».

17.11.2016 - leksia 2

Також працівники центру та бюро, а їх у Житомирській області 19, активно практикують надання адресної правової допомоги. «Якщо ви потребуєте юридичної допомоги – завітайте у Житомирський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою вул. Гагаріна, 47. Або телефонуйте (0412) 43-01-76 і фахівці місцевого центру проконсультуювать вас на дому», – зазначила Вікторія Тогунова.

Матері дітей з обмеженими можливостями мали можливість отримати особисту консультацію прямо під час заходу. «Обмежені можливості не обмежують вашого права чи права ваших дітей отримати якісну правову допомогу: юридичну консультацію чи адвоката від держави для захисту інтересів у суді», – наостанок наголосила директор Житомирського місцевого центру Тетяна Кулик.