назад
02.08.18

Обмежувальний припис для чоловіка-тирана: клієнтка Конотопського місцевого центру з надання БВПД захистила себе та дітей від домашнього насильства

KoM 180802 01Кричущо велика кількість жінок в Україні потерпає від домашнього насильства. І більшість з них чи не щодня стикаються з побоями, приниженнями, погрозами, від яких страждають не лише самі, а й діти. І далеко не всі знають, як діяти та до кого звернутися за допомогою, і тому не наважуються захищати свої права та права дітей. І, як з’ясувалося, інколи навіть розлучення не завжди вирішує дану проблему. Проте правозахисники системи БВПД мають позитивний досвід захисту таких осіб і головне, з чого потрібно починати боротьбу з чоловіком-тираном – не замовчувати цей злочин та звертатися до центрів та бюро правової допомоги.

Так, до Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась клієнтка та повідомила, що перебувала у зареєстрованому шлюбі до 2017 року. Рішенням Конотопського міськрайсуду в липні 2017 року шлюб було розірвано. Від сумісного життя та у період шлюбу жінка народила двох дітей. Дітям виповнилось повних три та п’ять років. Суть питання полягала у захисті від неправомірних насильницьких дій її колишнього чоловіка по відношенню до неї та її сім’ї. Зі слів клієнтки центру, ще у період шлюбу чоловік дозволяв собі принижувати її, ображати, погрожувати та застосовувати фізичну силу, залякував, що і стало підставою для розірвання шлюбу. Однак навіть після розірвання шлюбу під час спілкування колишній чоловік продовжував вести себе надто агресивно, використовував нецензурну лайку, погрожував, застосовуючи фізичну силу. Кривдник неодноразово з’являвся у нетверезому стані та бив вікна в будинку, наносив жінці побої. За будь-яку спробу захисту своїх прав через правоохоронні органи чоловік погрожував колишній дружині фізичною розправою. Клієнтка розповіла, що вона перебуває у стані стресу, постійно нервує та боїться, що колишній чоловік знову з’явиться в її будинку або поряд з ним та буде вчинювати проти неї насильницькі дії. Вона вимушена переховуватись від свого колишнього чоловіка, ночувати у сусідів та знайомих, вдавати, що її немає вдома, коли він приходить. Неодноразові звернення до органів поліції не дали дієвих результатів, що і змусило громадянку звернутись до Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за захистом своєї сім’ї.

Працівниками Центру були встановлені явні ознаки домашнього насильства. Згідно п.10 ч.1 ст.21 Закону України «Про запобігання та протидії домашньому насильству» від 07.12.2017 року №2229-VIII постраждала особа має право на звернення до правоохоронних органів і суду з метою притягнення кривдників до відповідальності, застосування до них спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству. Для захисту прав громадянки як особи, яка постраждала від домашнього насильства, було призначено начальника відділу представництва Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олексія Зеленського. Представником центру було складено заяву в порядку окремого провадження про видачу судом обмежувального припису стосовно кривдника відповідно до глави 13 Цивільного процесуального кодексу України. Після реєстрації заяви в суді протягом 72 годин слідчим суддею призначено справу до розгляду. У судовому засіданні в якості свідків були допитані заступник начальника поліції та дільничний інспектор, які підтвердили факти насильства в сім’ї та факти притягнення кривдника до адміністративної відповідальності за свої дії. У якості постраждалої особи клієнтка Центру БВПД та її представник надали суду чіткі покази стосовно неправомірних дій чоловіка стосовно неї. У свою чергу, кривдник надати суду ясних та зрозумілих пояснень щодо своєї поведінки по відношенню до своєї колишньої дружини не зміг, своєї винуватості не визнав. Під час судового розгляду судом встановлені фактичні дані насильницьких дій, що кваліфіковані саме як домашнє насильство відповідно до Закону України «Про запобігання та протидії домашньому насильству».

Рішенням суду від 04.07.2018 видано обмежувальний припис строком на шість місяців стосовно кривдника, яким заборонено чоловіку наближатися на відстань ближче 100 метрів до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування своєї колишньої дружини. Копію рішення було направлено у встановлений законом строк уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України за місцем проживання (перебування) постраждалої особи для взяття кривдника на профілактичний облік.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.