назад

Обмежувальний припис як ефективний засіб запобігання домашньому насильству,-

1

тема круглого столу, який відбувся 19 лютого у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги У Рівненській області. Участь у заході взяли фахівці системи БВПД, судді, адвокати, представники Нацполіції, сімейні радники, громадські активісти.

Відкриваючи засідання , директор регіонального центру з надання БВПД Василь Овдіюк зазначив, що на сьогодні порушена тема є досить актуальною, оскільки значна кількість дітей та жінок потерпають від домашнього насильства. На жаль, більшість з них не звертаються за захистом своїх прав, позаяк знають про шляхи вирішення цієї проблеми, бояться ще більше розлютити свого кривдника, намагаються вірити в те, що все наладиться. У Законі України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який вступив в дію 07.01.2018 р., введено такий спосіб захисту від домашнього насильства, як обмежувальний припис, а вищевказаний Закон і визначає порядок захисту потерпілих від домашнього насильства.

2

Отже, як захистити права постраждалих , вберегти їх від фізичних та психологічних травм, завданих систематичним знущанням, що таке обмежувальний припис і як його застосувати до кривдника, куди, насамперед, звернутися у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи, як правильно оформити і подати заяву до суду про видачу обмежувального припису та порядок розгляду цієї заяви ?– в деталях розповіла присутнім суддя-спікер Рівненського міського суду Олена Першко.

3

Уповноважений Голови з питань забезпечення прав людини в поліцейській діяльності Нацполіції Павло Бірук та уповноважена Голови Національної поліції з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Інна Березовська акцентували увагу на порядку складання протоколів та обмежувальних заходах щодо осіб, які вчинили домашнє насильство.

4

В свою чергу сімейна радниця Ліана Діновська поділилася думками зі своєї вже набутої практики, зупинившись на широкому спектру звернень, з якими найчастіше звертаються до сімейних радників, а це і захист від насильства в сім’ї, виселення кривдника з будинку, усунення перешкод в побаченні з дитиною допуску до житла, вчинення насильства дітьми щодо батьків, стягнення заборгованості зі сплати аліментів. – Окрім того, – підкреслила вона, – сімейними радниками проводиться не лише робота із постраждалими, але і спільна з системою БПД активна правопросвітницька робота з питань запобігання насильству в засобах масової інформації – на радіо, телебаченні, в інтернет – виданнях, друкованих ЗМІ, навчальних закладах тощо.

6

Отже, учасники круглого столу не лише обмінялися думками та отримали відповіді на запитання стосовно існуючої проблеми, а й дійшли одностайного висновку, що лише спільними зусиллями юристів, правоохоронних органів, психологів та громадськості можна добитися ефективних зрушень у боротьбі з будь-якими проявами домашнього насильства.