назад
11.05.18

Обмежувальний припис: як не підпустити до себе кривдника?

11.05.2018   gromadske radio 16Вміння отримати в суді обмежувальний припис дозволить захистити себе від насильства, а 6-ти місячний термін дії цього документу можна продовжити. Про ці та інші деталі протидії домашньому насильству йшлося в програмі «Ген справедливості» на «Громадському радіо» за участі фахівців Координаційного центру з надання правової допомоги Наталії Марчук та Четвертого київського місцевого центру з надання БВПД Олени Маньківської.

Як пояснили експерти, обмежувальний припис – це достатньо новий інструмент в українському законодавстві. Він видається на підставі рішення суду після звернення позивача із заявою та забороняє кривднику наближатися до жертви чи приходити додому, спілкуватися або іншим чином вчиняти дії, які можуть нести за собою психологічне, фізичне насильство. Припис видається судом на термін до 6 місяців, однак його дію можна продовжити, звернувшись до суду.

«Дуже часто жінка хвилюється, коли вона проживає у помешканні чоловіка, який є кривдником, і їй з дітьми немає куди йти. Ось ця нова норма в законодавстві передбачає: навіть якщо це помешкання кривдника, і суд виносить такий обмежувальний припис стосовно нього, він повинен покинути своє помешкання і залишити особу, яка є постраждалою, в цьому помешканні»,  поінформувала Наталя Марчук, додавши, що у разі, якщо кривдник не хоче залишати помешкання, можна звертатись до поліції.

Нагадаємо, в грудні 2017 року Верховною Радою був прийнятий Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким були внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині віднесення осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу. Таким чином, центри системи БВПД опікуються цією категорією клієнтів, співпрацюють на регіональному рівні з різними громадськими організаціями, які займаються питаннями у сфері захисту прав постраждалих від різних форм насильства.

Більш детально про обмежувальний припис читайте на сайті «Громадського радіо».


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook           YouTube YouTube            Google Google+       тTwitter