назад

Обмін досвідом: Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад

Vin1Лише об’єднавши зусилля представників різних структур, організацій та відомств можливо виконати важливі соціальні місії. Саме на цьому акцентували увагу учасники конференції «Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад?», що пройшла 2 листопада у Вінницькому торговельно-економічному інституті КНТЕУ. Вони обговорювали взаємодію у розробленні, прийнятті та реалізації програм надання безоплатної правової допомоги. Також були представлені методичні рекомендації щодо розробки та реалізації таких програм.

У заході взяли участь представники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вінницької та Житомирської областей, управління «Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» Координаційного центру з надання правової допомоги, органів місцевого самоврядування та громадських організацій Вінниччини і Житомирщини. Він проведений за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Vin2 Vin3

Відкриваючи захід директор Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області Марина Лукіянова наголосила: «Ця презентація спрямована на залучення представників системи БВПД, органів місцевого самоврядування та громадських організацій до конструктивного діалогу з подальшою розробкою програм надання безоплатної правової допомоги громадянам. Ми маємо навчитися спільними зусиллями вирішувати правові проблеми соціуму, що виникають на різних життєвих етапах та створити алгоритм взаємодії одне з одним при роботі у зазначеному напрямку».

Vin7 Vin6

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Олександр Гербеда розповів учасникам заходу, чому саме програма надання безоплатної правової допомоги є ефективним шляхом вирішення проблем та задоволення правових потреб кожного з громадян і громади в цілому. «Нині пріоритетним напрямком роботи системи БПД є переорієнтація з надання безоплатної правової допомоги фізичним особам на правову підтримку територіальним громадам з тим, аби кожен мешканець регіону мав можливість вирішити свої проблеми у правовий спосіб. Для реалізації цієї мети важливою є співпраця та консолідація зусиль системи БПД та органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій та громад. Прийняття місцевих програм надання безоплатної правової допомоги сприяє створенню правоспроможної громади», – підкреслив Олександр Гербеда.

Vin10 Vin9

Громадські організації та представники органів місцевого самоврядування Житомирської області відгукнулись на запрошення відвідати конференцію, адже для них це, передовсім, обмін позитивним досвідом. На заході були присутні: депутат Житомирської районної ради Василь Козел, голова Семенівської об’єднаної територіальної громади Бердичівського району Наталія Семенюк, голова Бердичівської міськрайонної ГО «Добра справа» Юрій Балюк, юрист Тетерівської ОТГ Таїса Повєда, представник Високівської ОТГ Тетяна Павицька.

Учасники конференції обмінялись досвідом взаємодії центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, зокрема у розробленні, прийнятті та реалізації місцевих програм надання безоплатної правової допомоги, а також пошуку дієвих механізмів вирішення проблемних питань, які виникають у ході такої роботи.

Vin8 Vin4

Начальник методичного відділу управління «Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» Координаційного центру з надання правової допомоги Анастасія Арцимович провела відкриту дискусію з учасниками заходу на тему: «Як відповісти на правові потреби територіальної громади: Для чого? Для кого? Яким чином?». Подібний формат дуже цікавий, адже дозволяє долучити до обговорення максимальну кількість учасників.

Vin13 Vin12
Vin11 Vin5

Із презентацією програм надання правової допомоги, які успішно діють у районах, та висвітлили результати їх впровадження виступили: в.о. директора Бердичівського місцевого центру Андрій Архіпов, інтегратор Козятинського місцевого центру Марина Кобернюк та начальник Могилів-Подільського бюро правової допомоги Петро Ласкус.

Vin14

Для створення якісних програм потрібно вивчати правові потреби громад. У цьому допоможуть соціологічні дослідження. Кандидат історичних наук, доцент кафедри права Вінницького торговельно-економічного інституту Оксана Слободиська розповіла про актуальність досліджень правових потреб громад, проблеми та перешкоди під час проведення досліджень.

Презентувала посібник «Програма надання безоплатної правової допомоги: розроблення, планування, виконання, звітування» заступник директора Вінницького місцевого центру Наталя Смішна, адже саме вона брала участь у розробці методичних рекомендацій. Посібник дає відповіді на багато актуальних питань: яким чином розробити таку програму, як правильно сформулювати її мету та заходи, а також як відповісти на правові потреби громади за допомогою реалізації програми.
Начальник інформаційно-аналітичного відділу управління «Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» Координаційного центру з надання правової допомоги Наталя Мітрофанова виступила з презентацією досвіду місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Одеського регіону із залучення додаткових ресурсів для розвитку територіальних громад.

Учасники жваво обговорювали та цікавились практичним досвідом виявлення та дослідження проблем, пошуку партнерів та обрання дієвого способу вирішення конкретних правових проблем громад.