назад

Обидві неповнолітні звільнені від кримінального покарання

sud 2Дві дівчини, перебуваючи у гіпермаркеті «Ашан», що знаходиться на вул. Володимира Великого, 58 у Львові, змовившись, викрали 2 пляшки олії, 2 засоби для волосся та 2 роликові дезодоранти на суму 305 гривень. Дівчата, знявши штрих-коди на зазначених товарах, заховали по одному з них у свої сумки. Для того, щоб приховати злочин, ці особи спільно придбали набір керамічних тарілок, сухарики та сік, за які одна з них розрахувалась.

Однак, не дійшовши виходу із гіпермаркету, жінки були затримані охоронцем. Після перевірки вмісту їхніх сумок у кімнаті огляду речей – було виявлено неоплачені товари. Таким чином, молоді особи умисно вчинили замах на таємне викрадення чужого майна (ч.2 ст.15 – ч.2 ст.185 КК України).

Адвокат однієї з них, Руслана Кравчишин, що здійснював захист за контрактом з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області, в судовому засіданні заявила клопотання про звільнення своєї підзахисної. На думку адвоката, вчинений її підзахисною злочин втратив суспільну небезпечність, а обвинувачена є неповнолітньою. Крім цього, сторона захисту зазначила, що обвинувачена вчинила злочин середньої тяжкості, визнала свою вину та щиро розкаялась, а також позитивно характеризується за місцем проживання та навчання.

Протягом слідства встановлено, що обвинувачена проживає у гуртожитку з батьками, трьома сестрами та братом, фінансовий стан їхньої сім’ї не дозволяє забезпечити мінімальні потреби підлітка. Також адвокат звернула увагу на факт фізичного насильства матір’ю його підзахисної. Відтак, прагнучи такого ж рівня життя, як її подруги, обвинувачена наважилася на вчинення крадіжки.
Нині підзахисна адвоката у вільний від навчання час надає професійні послуги з пошиття та ремонту одягу, що дозволяє їй отримати самостійний заробіток на базові потреби. У зв’язку з такими суттєвими змінами умов життя обвинуваченої, адвокат просила звільнити її від кримінальної відповідальності.

Неповнолітня співучасниця вказаного злочину – клієнтка адвоката Станіслава Броневицького, що здійснював захист за контрактом з Регіональним центром з надання БВПД у Львівській області, також перестала бути суспільно небезпечною особою, адже свою вину визнала повністю та розкаялась. Окрім того, як зазначив адвокат Броневицький, його підзахисна проживає з батьком та сестрою-інвалідом 2 групи, перебуваючи у важкому матеріальному становищі, навчається на другому курсі Міжрегіонального центру професійно-технічно художнього моделювання.
Важливо у цьому кримінальному провадженні також те, що законні представники обох дівчат та представник органу у справах дітей підтримали клопотання їхніх захисників про звільнення обвинувачених від кримінальної відповідальності, у зв’язку із зміною обстановки (ст. 48 КК України).

Суд, заслухавши думки всіх учасників процесу, дослідивши матеріали справи, ухвалив звільнити підзахисних адвокатів Руслани Кравчишин та Станіслава Броневицького – від кримінальної відповідальності.