назад

Об’єднання зусиль надавачів первинної та вторинної правової допомоги задля якісного та ефективного захисту прав громадян

1

Регіональним центром з надання БВПД спільно з ГТУЮ в Рівненській області та відділенням АПУ в Рівненській області проведено семінар-практикум “Юридичні аспекти державної реєстрації” для фахівців системи БВПД та адвокатів, на якому було обговорено правові аспекти роботи відділу державної реєстрації актів цивільного стану та механізми взаємодії адвокатів та працівників із даним відділом.

Фахівець відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації ГТУЮ в Рівненській області Галина Шевчук висвітлила особливості порядку реєстраціїнародження громадян України за кордоном, оспорювання батьківства та виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька дитини, вибору прізвища при розірванні шлюбу, зміни імені фізичною особою, державної реєстрації підкинутої чи знайденої дитини.

2

Заступник начальника з питань державної реєстрації, начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Неля Ковальова поінформувала учасників заходу про механізми та особливості застосування Апостилю – передбаченої Гаагською конвенцією 1961 року міжднародної стандартизированої форми заповнення даних про законність документу для пред’явлення на території країн, що визнають такую форму легалізації.

3

Голова відділення Асоціації правників України в Рівненській області адвокат Алла Філатова висвітлила питання особливостей підготовки і направлення адвокатських запитів у органи юстиції. Крім того, зауважила на необхідності сертифікації в подальшому заходів з метою належної мотивації адвокатів.

4

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Рівненській області Василь Овдіюк зупинився на консолідації зусиль органів юстиції та адвокатів через систему БВПД щодо підвищення кваліфікації надавачів правових послуг. Окремо зауважив про можливість використання інформаційно-довідкової системи Wiki legalaid при проведенні правороз’яснювальної роботи та підготовці позовів до суду. Відзначив також важливість проведення заходів з підвищення ділової кваліфікації фахівців юридичної спільноти та актуальність залучення до даного процесу вузькопрофільних фахівців у окремих галузях права.

5

Учасники семінару-практикуму досягли домовленості про щомісячне проведення таких заходів з інших актуальних питань.