назад
10.04.18

Одеситів вчили вирішувати конфлікти за допомогою медіації

2В Одесі представники правничої спільноти, HR менеджери, психологи, представників IT-сфери, ЗМІ та інших установ мали можливість навчитись вирішувати спори у позасудовому порядку. Ініціатором та організатором відкритої лекції «Медіація: Airbag для сторін конфлікту» виступила «Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційної платформа» Координаційного центру з надання правової допомоги (КЦ).

Як зазначалось під час заходу, громадяни України традиційно звертаються до суду, аби за них ухвалили рішення, вирішили конфлікт чи спір. Водночас сьогодні судовий метод вирішення спору – це дорого, емоційно виснажливо, та й не кожен конфлікт потребує вирішення в суді.

«Сьогодні медіація в Україні не набула широкого поширення, хоча є одним із альтернативних методів ефективного вирішення спорів», зазначила очільниця Одеської міжрегіональної ресурсно-комунікаційної платформи Ірина Бондаренко.

1

Спікер лекції Наталя Крестовська – доктор юридичних наук, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Міжнародного гуманітарного університету – розповіла про історію та практики медіації в Україні, можливі сценарії інтеграції медіації у судову систему та перспективи її законодавчого врегулювання.

«Рішення проблеми має іти саме від тих, хто безпосередньо задіяний у конфлікті, а не від третьої сторони, яка обмежена законом», зазначила Наталя Крестовська, наголошуючи на необхідності сторін конфлікту брати безпосередньо на себе відповідальність за прийняття рішень. Під час заходу учасників найбільше цікавило, яким чином медіатор може конкурувати з адвокатом, які спори не варто вирішувати, застосовуючи медіацію, чи тотожна роль медіатора до роботи психолога.

3

Усі бажаючі мали можливість взяти участь у практичному застосуванні медіації під час вирішення конфлікту та попрактикуватись у виголошенні вступного слова медіатора, створенні умов для діалогу сторін, пошуку варіантів вирішення конфлікту тощо. Практикум проходив у форматі «акваріум», коли сторони конфлікту були в імпровізованому кабінеті медіатора, а інші учасники заходу після кожного етапу медіації обговорювали його спільно з медіатором.

Переглянути відео можна тут.

Довідково
Наталя Крестовська  доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Міжнародного гуманітарного університету, медіатор, член Правління Громадської спілки “Українська академія медіації”, почесний член Громадської організації «Національна асоціація медіаторів України».

Медіація (англ. mediation  посередництво) вид альтернативного врегулювання спорів, метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту.

На відміну від формального судового чи господарського процесу, під час медіації сторони доходять згоди самі медіатор не приймає рішення за них.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter