назад

Одна з найрезонансніших справ Львівщини: трьох громадян після шести років перебування у слідчому ізоляторі – виправдано судом

foto 1“Система безоплатної правової допомоги працює з 1 січня 2013 року. Ми пройшли шлях від жодного виправдального вироку у 2013-му році по Львівській області – і до сьогоднішнього дня, коли троє осіб, перебуваючи 6 років в СІЗО виправдані і звільнені з-під варти у залі суду. У контексті дієвості Закону України «Про безоплатну правову допомогу» ця справа є надзвичайно показовою ”, – зазначила сьогодні, 11 січня, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Віра Іськович під час прес-конференції на тему: «Одна з найрезонансніших справ Львівщини: трьох громадян після шести років перебування у слідчому ізоляторі – виправдано судом».

У прес-конференції також взяли участь адвокати, що здійснювали захист обвинувачених Ростислав Доль та Олег Волкун, а також самі обвинувачені – Ірина Л. та Андрій Ч.

Як повідомив адвокат Ростислав Доль, 12 липня 2010 року Галицьким РВ ЛМУ ГУМВС України у Львівській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.115 КК України – умисне вбивство.

За підозрою у скоєнні цього злочину, органами досудового розслідування цього ж року було затримано трьох осіб, а саме Володимира О., Андрія Ч. та Ірину Л. та поміщено у Львівський слідчий ізолятор, де вони утримувалися до грудня 2016 року.

Відтак, створена слідчо-оперативна група висунула чотири версії скоєного злочину.

По версії №1: «вбивство Олександри М. вчинено на сексуальному ґрунті» – проведено слідчі дії, під час яких не здобуто інформації, що б сприяла розкриттю злочину.
По версії №2: «вбивство на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин», проведено слідчі дії та скеровано доручення органу дізнання на встановлення осіб, які перебувають на обліку в психоневрологічному та наркологічному диспансерах, наркоманів, осіб, що зловживають алкогольними напоями, раніше судимих за вчинення аналогічних злочинів, відпрацювання їх на причетність до вчинення злочину.
По версії №3: «вбивство вчинено з метою помсти, у зв’язку із способом життя потерпілої»: винесено подання про проведення обшуку в певних громадян, долучено постанови суду, матеріали виконання.
По версії №4: «вбивство вчинено особою з числа знайомих потерпілої, зокрема Іриною Л. на побутовому грунті».

У 2014 році Регіональним Центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області вищезазначеним обвинуваченим особам було призначено захисників: згідно з дорученням №1706 від 07.08.14 року – адвоката Ростислава Доля; дорученням №1705 від 07.08.14 року – адвоката Олега Волкуна; дорученням №2486 від 11.11.2014 року – адвоката Романа Бенцарука.

foto 2

Загалом по справі допитано 271 особу, проте відсутня інформація, яка б сприяла розкриттю даного злочину.

«Якщо говорити про мого підзахисного, то його спочатку визнали неосудним, потім – осудним. Людина промовчала всі судові засідання. Ми зробили все, що вважали за потрібне, і добре, що суд погодився з нашими міркуваннями», – розповів журналістам Ростислав Доль. «Справи такого характеру є безкомпромісними, – наголосив він.

За словами адвоката Олега Волкуна, він неодноразово зустрічався зі своїм підзахисним. «За той час відбулося понад 40 судових засідань», – зазначив п. Олег.

У свою чергу Андрій Ч., підзахисний адвоката Олега Волкуна, та Ірина Л., підзахисна адвоката Романа Бенцарука, розповіли присутнім про умови утримання у слідчому ізоляторі, відсутність належної медичної допомоги тощо.

На думку Ірини Л., вона перебувала під вартою за підозрою у вбивстві, бо є сиротою.

foto 3

Важливо зазначити, що в ході судового слідства адвокатами доведено відсутність будь-яких доказів, котрі вказують на винність їх підзахисних.

З цими доводами погодився суд першої інстанції та виправдав Володимира О., Андрія Ч. та Ірину Л., у вчиненні злочину передбаченого п.4 ч.2 ст.115, п.12 ч.2 ст.115 КК України, у зв’язку з не доведенням вчинення ними злочинів.

Після 6-ти років перебування у слідчому ізоляторі, запобіжний захід у вигляді тримання їх під вартою судом скасовано та звільнено громадян з-під варти у залі суду.

Нагадаємо, з метою реалізації права осіб на захист та справедливий суд, що забезпечується відповідно до Основного Закону держави (ст.ст.29, 59), Закону України «Про безоплатну правову допомогу», а також низкою міжнародних нормативно-правових актів, ратифікованих нашою державою, зокрема Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод (ст.5, ст.13) – в Україні створена і діє система безоплатної правової допомоги. Так, зокрема, мешканці Львівщини можуть отримати безоплатну юридичну допомогу, звернувшись у відповідні центри з надання безоплатної правової допомоги.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області забезпечує надання безоплатної правової допомоги затриманим в адміністративному та кримінально-процесуальному порядку, а також – участь захисника за призначенням. Зазначимо, що безоплатна правова допомога надається усім затриманим, що потребують допомоги захисника у кримінальному процесі. Це право громадянам гарантує держава, а послуги адвокатів для підозрюваного та обвинуваченого повністю оплачуються з Державного бюджету.

Упродовж 2013 – 2016 років Регіональним Центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівської області було видано 12 668 доручень адвокатам для здійснення захисту затриманих осіб та захисту за призначенням. За 2016 рік таких доручень видано 3724.