назад
02.04.18

Один день із життя системи безоплатної правової допомоги

viber image26045

30 березня 2018 року, фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД для учнів Полтавського міського багатопрофільного ліцеї № 1 ім. І.П. Котляревського провели екскурсію та розповіли про діяльність установ.

Під час зустрічі ліцеїсти дізналися про систему безоплатної правової допомоги. Зокрема заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання БВПД у полтавській області Юлія Козаченко поінформувала про структуру системи БПД і напрямки її діяльності та про особливості співпраці центрів з адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу, розповіла про роботу чергової частини Регіонального центру, зокрема, ознайомила гостей з механізмом прийому звернень про затримання осіб та процедурою залучення адвоката.

        «Під час виконання функцій із надання безоплатної вторинної правової допомоги, Регіональний центр взаємодіє із судами, органами прокуратури, поліції та іншими правоохоронними органами, а також – органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, органами адвокатського самоврядування, громадськими об’єднаннями, іншими суб’єктами надання безоплатної правової допомоги. Основним завданням Регіонального центру є створення рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя шляхом організації надання безоплатної вторинної правової допомоги,»– додала заступниця начальника відділу.viber image02044

Завітавши до Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, учні дізналися про особливості його діяльності, ознайомилися з процедурою надання первинної правової допомоги. Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами місцевого центру Юлія Пирлик розповіла про основні напрями діяльності центру, можливість отримати правову допомогу як у місцевому центрі, бюро правової допомоги, так і через мережу мобільних та дистанційних пунктів доступу, проведення правопросвітницьких заходів для широких категорій населення тощо.viber image020418

Розповідаючи про категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, Юлія Козаченко акцентувала увагу на то тому, що 07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

«Відтепер дані категорії осіб отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава», – повідомила фахівчиня Регіонального центру.

Також вона повідомила про правопросвітницьку роботу фахівців системи БПД, розказала про реалізацію загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», в рамках якого проводиться інформування громадян та надання практичних рекомендацій щодо захисту прав за найбільш актуальними напрямками.

Заходи подібного формату проводяться в Регіональному центрі постійно та дають можливість не лише ознайомити учнівську молодь з діяльністю системи, а й налагодити партнерські зв’язки з навчальними заклади для того, щоб у подальшому інформувати учнів про їх права, алгоритм реалізації та захисту.viber image02043

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.