назад
16.03.18

Один день роботи фахівця системи БПД: переговори, консультування, правопросвітництво

1Правові спори, які виникають внаслідок земельних конфліктів, – досить типові для нашої області. І від того, як людина орієнтується в правовому просторі – залежить її майбутнє. Гарно, коли є небайдужі правники, які мають бажання та досвід розібратися та надати допомогу представникам громади.

Мова йде про начальника Олешківського бюро правової допомоги Аллу Рудь, інтегратора Херсонського місцевого центру з надання БВПД Володимира Куценко та регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Херсонській області Лілію Афанасіаді, котрі 14 березня, з метою недопущення розпалювання земельного конфлікту в селі Ювілейне Олешківського району, провели загальні збори.

У заході взяли участь голова Ювілейненської ОТГ Роман Пустовий, заступник голови Сергій Петроченко, пайщики (орендодавці) та представники орендаря. 

2 3 4

Більше двох годин йшли переговори з приводу підписання додаткових угод до вже укладених раніше договорів оренди. Представники системи БПД Алла Рудь та Володимир Куценко робили правову оцінку кожному пункту додаткової угоди на відповідність вимогам діючого законодавства, а Лілія Афанасіаді здійснювала нагляд за недопущенням порушення прав людини в ході зборів.

Точилися жваві дискусії, кожен з представників договірних сторін мав змогу висловити свою думку, поставити запитання опоненту та дати пояснення з того чи іншого пункту додаткової угоди.

В результаті переговорів за взаємними поступками представників договірних сторін в дотримання вимог діючого законодавства, працівники системи БПД допомогли послабити напругу між орендодавцями та орендарем і скласти проект нової додаткової угоди, підписання якої має бути здійснено наступного тижня.

5

Правопросвітницька діяльність, яку здійснюють фахівці системи БПД в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!», – досить кропітка та системна робота, котра вимагає професійності, відкритості, терпіння, дотримання етичних норм тощо. І все це – заради донесення до представників громади важливої інформації. Після тривалої дискусії Володимир Куценко розказав присутнім про загальнонаціональний проект «Я МАЮ ПРАВО!» та вручив усім бажаючим інформаційні буклети.

6

Цього ж дня в рамках реалізації урядового проекту «Я маю право» Алла Рудь, Володимир Куценко та Лілія Афанасіаді провели виїзний прийом громадян в селі Щасливе Олешківського району, мета якого – розширення доступу сільських жителів до правової допомоги.

7

Консультування проводилось в приміщенні Щасливського сільського будинку культури.

Представники громади мали змогу отримати юридичні консультації з будь-яких питань діючого законодавства.

Крім того, фахівці системи БПД допомогли в складанні заяв до органів державної влади, а Лілія Афанасіаді надала практичні рекомендації щодо захисту та відновлення порушених прав людини.

8

Володимир Куценко та Алла Рудь розказали про переваги системи БПД, пояснили, в чому різниця між первинною та вторинною правовою допомогою, хто має право на вторинну правову допомогу та куди звертатися.

В підтвердження слів правники роздали всім бажаючим інформаційні буклети та листівки з контактними даними місцевого центру та бюро правової допомоги, а в приміщенні БК і сільської ради розмістили плакати проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Володимир Куценко звернув увагу сільських жителів, що все частіше перед українцями постають питання: як вирішити спір, оформити субсидію, що робити в разі несплати одного з батьків аліментів та багато інших. Відповіді на ці та інші питання громадяни можуть отримати у центрах з надання БВПД та їх бюро або зателефонувавши за єдиним номером з надання безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103
(безкоштовно з усіх стаціонарних та мобільних телефонів)

Херсонський місцевий центр з надання БВПД
(0552) 45-63-16 / 42-83-30; +38 (067) 789-72-36 / +38 (066) 772-07-70
Адреса: 73027, Херсонська обл., м. Херсон, вул. Стрітенська (Р. Люксембург), 7

Білозерське бюро правової допомоги
(05547) 3-32-60; +38 (068) 364-86-28; +38 (095) 423-61-23
Адреса: 75000, Херсонська область, смт. Білозерка, вул. Свободи (К.Маркса), 108 (приміщення редакції газети «Придніпровська зірка»)

Олешківське бюро правової допомоги
(05542) 2-10-80; +38 (068) 364-86-29
Адреса: 75100, Херсонська область, м. Олешки, вул. Гвардійська, 4
(будівля райспоживспілки)