назад

14517619 527248504132777 4636507002943659861 nПрограма “Бібліоміст” – це унікальна можливість для мешканців віддалених населених пунктів Тернопільської області отримати вичерпну юридичну консультацію або відповідь на проблемне питання правового характеру. Громадянам для отримання доступу до безоплатної правової допомоги необхідно лише прийти до однієї з бібліотек за місцем проживання, яка підключена до програми “Бібліоміст”. У Чортківському районі до такої системи підключені бібліотеки-філії сіл Біла, Шульганівка, Пробіжна, Джурин, Звиняч, Улашківці та Колиндяни.

Так, 26 вересня, заступник директора Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  Ольга Галанчак, інтегратор Олена Овсинська та адвокат, який надає безоплатну вторинну правову допомогу Сергій Волинець провели онлайн консультації в Чортківській центральній бібліотеці (вул.Зелена,1 м.Чортків) через skype-зв’язок (Skype:chortkivlib). Послугами дистанційного пункту консультування скористались не лише жителі сіл Чортківського району, а й сусіднього Гусятинського району.

Питання, з якими зверталися громадяни стосувалися спадкового, трудового, земельного законодавства, отримання пільг учасниками АТО. Проте найбільша кількість питань були щодо порядку оформлення субсидій.

На дане питання надано роз’яснення, що Кабінетом Міністрів України значно спрощено процедуру надання населенню субсидій для відшкодування  витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб. У разі коли у житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані неповнолітні діти, які залишились без батьківської опіки (піклування), субсидія призначається за заявою опікуна (піклувальника) і розраховується виходячи з розміру пенсії у зв’язку з втратою годувальника та інших соціальних виплат, які отримує опікун (піклувальник) на підопічних дітей. У такому випадку розміри  пенсії у зв’язку з втратою годувальника та інших соціальних виплат, які отримує опікун (піклувальник) на підопічних дітей, не враховуються до сукупного доходу опікуна (піклувальника) у разі його звернення за призначенням субсидії за місцем реєстрації.

Для призначення субсидії  громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації (орендарі – за місцем проживання)  заяву (106-2015-п) про призначення житлової субсидії та декларацію (106-2015-п) про доходи і витрати осіб, які звернулися  за призначенням житлової субсидії, за встановленими формами.

Зазначені заява та декларація можуть подаватися особисто, надсилатися поштою або в електронній формі.

Нагадуємо, що звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чортків, вул.Шевченка, 54, тел. (03552) 2 09 50.