назад
22.03.18

Оновлений порядок стягнення аліментів обговорили правники у ході робочої зустрічі з працівниками ДВС

original20 березня 2018 року в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я маю право!» начальник Вільногірського бюро правової допомоги Оксана Колєснік провела робочу зустріч з працівниками відділу державної виконавчої служби Вільногірського міського управління юстиції. Учасники заходу у контексті роботи виконавчої служби обговорили одне з найактуальніших питань сьогодення, що торкається багатьох сімей – забезпечення належної виплати аліментів.

Зокрема, правник бюро зазначила, що з 21 листопада 2016 року до Вільногірського бюро правової допомоги надійшло 196 звернень від осіб про надання первинної та вторинної безоплатної правової допомоги з питань, що стосуються виплат та стягнення заборгованості по аліментах на утримання дітей. Основну ж увагу на зустрічі приділили Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» який набрав чинності 6 лютого 2018 року.

Згідно них, першочерговим завданням державного виконавця при розрахунку заборгованості є визначення саме сукупного розміру заборгованості зі сплати аліментів, сума якої перевищує суму відповідних платежів за три або шість місяців, оскільки наслідками виникнення такої заборгованості визначено різні заходи примусового виконання.

У тому випадку, коли сукупний розмір заборгованості становить три місяці, державний виконавець повинен вжити наступні заходи:

  1. Внести відомості про боржника до Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП), яка вноситься автоматично і до Єдиного реєстру боржників.
  2. Роз’яснити стягувачу про його право на звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинене кримінальне правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів за ст. 164 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає громадські роботи на строк від 80 до 120 годин або арешт на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до двох років.
  3. Звернути стягнення на майно боржника. Звернення стягнення на доходи боржника не перешкоджає зверненню стягнення на його майно, якщо існує непогашена заборгованість. 

У тому випадку, коли сукупний розмір заборгованості становить шість місяців, державний виконавець вживає наступні заходи:

  1. Складає протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 1831 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), та надсилає його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби. Санкція цієї статті визначає, що особи, які ухиляються від сплати аліментів і мають заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців зобов’язані виконувати суспільно корисні роботи строком від 120 до 240 годин. Якщо особа ухиляється від виконання суспільно корисних робіт, то до неї може бути застосовано адміністративний арешт до 15 діб.
  2. Встановлює тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України. В такому випадку державний виконавець виносить вмотивовану постанову та надсилає її сторонам для відома не пізніше наступного робочого дня з дня їх винесення. Після закінчення строку для її оскарження, направляє до виконання на адресу Державної прикордонної служби України.
  3. Встановлює тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, про що виносить відповідну постанову, яку направляє сторонам для відома не пізніше наступного робочого дня з дня винесення, а також направляє до виконання на адресу відповідного органу після закінчення строку для її оскарження.
  4. Встановлює тимчасове обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, про що виносить відповідну постанову, яку направляє сторонам для відома не пізніше наступного робочого дня з дня винесення, а також направляє до виконання на адресу відділу дозвільної системи Головного управління Національної поліції після закінчення строку для її оскарження.
  5. Встановлює тимчасове обмеження боржника у праві полювання, про що виносить вмотивовану постанову та направляє сторонам для відома не пізніше наступного робочого дня з дня винесення, а також направляє до виконання на адресу обласного управління лісового та мисливського господарства після закінчення строку для її оскарження.

Також у відповідності до прийнятих змін та ч. 5 ст. 157 Сімейного кодексу України, право боржника обмежуються і в питанні прийняття рішення про виїзд дитини за кордон, а саме: той з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитини, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку за наявності довідки, виданої органом ДВС, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців. У такому випадку орган державної виконавчої служби на вимогу стягувача протягом десяти днів видає довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів, яка є дійсною протягом одного місяця з дня її видачі.

За правовою допомогою просимо звертатися до Вільногірського бюро правової допомоги за адресою: м. Вільногірськ, вул. Центральна, 43 (2-й поверх). Графік роботи: понеділок-четвер з 8.00 год. до 17.00 год., п’ятниця з 8.00 год. до 15.45 год., без обідньої перерви, телефон: (05653) 3-51-61.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

{gallery}news/2018/03/4{/gallery}