назад
29.01.14

Оперативна інформація щодо надання безоплатної правової допомоги за рахунок держави особам, затриманим 28 січня 2014 року в м. Хмельницькому

khmelnytskyi28 січня 2014 року Хмельницьким обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Центр) зареєстровано 4 повідомлення про затриманих правоохоронними органами осіб в адміністративному процесуальному порядку за частиною 3 статті 1851 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій).

В усіх випадках Центр був поінформований органами, уповноваженими здійснювати затримання, у термін до 4 годин.

Двоє осіб відмовилися від захисника, гарантованого державою, у зв’язку з тим, що скористалися послугами власного адвоката. Ще у двох випадках справи направлено до суду.

Звертаємо увагу громадян!

Хмельницький обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює в цілодобовому режимі та приймає повідомлення про затриманих осіб, які передаються службовими особами, що здійснили затримання, а також, що важливо, членами сімей, близькими родичами затриманих осіб, які мають інформацію про затриманого або про те, що до нього не прибув захисник гарантований державою (ст. 59 Конституції України).

Особа вважається затриманою з моменту, коли вона силою або через підкорення наказу змушена залишатися поряд з уповноваженою службовою особою чи в приміщенні, визначеному уповноваженою службовою особою (стаття 209 Кримінального процесуального кодексу України).

Всі повідомлення приймаються на єдиний телефонний номер безоплатної правової допомоги 0 800 213 103, дзвінки на який є безкоштовними з усіх стаціонарних телефонів, або на прямий номер Центру 0891 200 082 (у Хмельницькому).

Адвокат прибуває до затриманої особи протягом двох годин. Необхідно пам’ятати, що до конфіденційного побачення з адвокатом затриманий має право не підписувати жодних документів та не говорити нічого з приводу підозри щодо себе (ст. 63 Конституції України).

Всі адвокати, які надають правову допомогу за рахунок держави, є незалежними і відібраними на основі відкритого конкурсу, такими, що віддано здійснюють активний захист відповідно до закону та правил професійної етики.

Важливо запам`ятати час фактичного затримання, вимагати його фіксації у протоколі затримання працівниками правоохоронних органів та повідомити про цей час адвоката.