назад

Осінні канікули – період відпочинку для учнів. Учителі в цей час продовжують працювати – займаються підготовчою, організаційною, методичною роботою. Саме у перший день канікул у Вижницькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів імені Юрія Федьковича відбувся семінар для вчителів на тему протидії булінгу.

 

Фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Коваль та Олександр Пилип’юк зосередили увагу педагогів на змінах у законодавчих актах України щодо протидії булінгу, зокрема, на Законі України «Про освіту».

Так, Ірина Коваль зауважила, що вчитель, який став свідком булінгу, зобов’язаний повідомити директора школи незалежно від того, чи поскаржилась йому жертва булінгу чи ні. Керівник школи розглядає таке звернення та з’ясовує усі обставини булінгу. Далі він скликає засідання комісії з розгляду випадків булінгу та видає рішення щодо проведення розслідування за даним фактом. Якщо комісія, до складу якої входять педагоги, психолог, соціальний педагог, батьки постраждалого та кривдника, визнала, що це був булінг, а не одноразовий конфлікт, то директор школи зобов’язаний повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України та службу у справах дітей. У разі, якщо комісія не кваліфікує випадок як булінг, а постраждалий не згодний з цим, то він може звернутись до органів Національної поліції України.

Олександр Пилип’юк зосередив увагу вчителів на відповідальності за булінг. «Неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу учасника освітнього процесу тягне за собою накладення штрафу від 850 до 1700 гривень або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку», – зазначив фахівець системи безоплатної правової допомоги.