назад

Основні аспекти надання правової допомоги: інформування державних службовців Тисменицького району

122 лютого 2018 року у залі засідань Тисменицької районної державної адміністрації начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб᾽єктами надання БППД Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Коляджинвзяла участь у нараді-семінарі за участі міського, селищних, сільських голів, начальників відділів, управлінь райдержадміністрації та територіальних підрозділів, керівництва райдержадміністрації та районної ради, спеціалістів райдержадміністрації і районної ради.

У ході наради обговорили ряд важливих питань: щодо проведення профілактичної роботи щодо запобігання травм та зменшення захворювання на виробництві; про сплату місцевих податків і зборів, декларування доходів громадян; про окремі питання надання безоплатної правової допомоги; про систему електронного декларування: подання та заповнення декларацій.

Начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Коляджин зазначила, що безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг, як забезпечення доступу до правової інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Отримати таку допомогу має право кожен: звернутися за наданням зазначеної допомоги мають право не лише громадяни України, а й іноземні громадяни, особи без громадянства, біженці, тобто усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

2

«Щодо безоплатної вторинної правової допомоги, то на противагу від первинної, мають право отримувати лише окремі категорії осіб, визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу», з урахуванням двох критеріїв – критерію малозабезпеченості та належності до тих категорій осіб, для яких законами вже закріплено право на безоплатну правову допомогу. До того ж, право на безоплатну вторинну правову допомогу мають громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори про правову допомогу, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна, якщо такі договори зобов’язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу», ̶ зауважила вона у своєму виступі.

Забезпечення представництва інтересів суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу здійснюється центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Самі правові послуги безоплатної вторинної правової допомоги надають адвокати, відібрані за результатами конкурсу. Тобто, після прийняття рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначає адвоката, який надає цю допомогу на постійній основі за контрактом або укладає договір з адвокатом, включеним до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

3

Важливо зауважити, що наприкінці зустрічі обговорювалася можливість створення дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги, який діятиме в приміщенні Тисменицької районної державної адміністрації.


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)