назад

Основні правила вдалої оренди квартири обговорювали на семінарі від Третього місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

orenda zitla30 червня 2016 року для жителів міста Одеси у приміщенні Суворовської районної адміністрації Третій міський центр провів інформаційно-роз’яснювальний  семінар на тему: “Оренда житла. Особливості оформлення”. Основним доповідачем був запрошений приватний нотаріус Артем Чапський. Відкриваючи семінар, директор центру Алла Лавренюк наголосила на важливості  взаємодії громадян та центрів надання безоплатної правової допомоги у сфері правової освіченості громадськості. Питання, які були винесені на обговорення: що таке договір оренди житла, його особливості, правила оформлення договору та підстави його розірвання. 

Так, приватний нотаріус Артем Чапський роз’яснив, що предметом договору найму житла може бути будь-яке житлове приміщення, в тому числі квартира або кімната у квартирі, житловий будинок або його частина. Однак, таке приміщення повинно бути придатним для постійного проживання у ньому.

Нотаріус зауважив те, що договір має бути обов’язково укладений у письмовій формі. При цьому, він звернув увагу на те що законодавством не встановлено, що такий договір має бути обов’язково посвідчений нотаріально чи що він підлягає державній реєстрації, крім випадків, коли укладається договір оренди житла з викупом.

Заступник керівника центру Олена Зеленченко детально розповіла про те, що такі умови найму як об’єкт, строки, орендна плата мають бути обов’язково відображені в договорі, та яким чином їхня наявність чи відсутність впливає на дійсність договору.

 Найбільш жваве обговорення учасників семінару стосувалося питання щодо можливості отримання субсидій як на житло, що орендується, так і на житло, яке здається в оренду. Так, представник управління соціального захисту населення Лариса Хмельова роз’яснила присутнім, що як винаймачі житла, так і власники мають право на отримання субсидії. Однак, щоб скористатися правом на отримання субсидії, орендатори повинні підтвердити факт проживання в орендованій квартирі чи будинку – таким підтвердженням є договір оренди.

orenda zitla2   orenda zitla

Більш детальні консультації з питань оренди житла можна отримати, звернувшись до центру за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1, тел. 723-19-29.